Yeni bir araştırmaya göre, kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürmek demans riskini önemli ölçüde azaltabilir.
Geçtiğimiz yıl demans uzmanlarından oluşan uluslararası bir grup, genellikle 'kötü' kolesterol olarak adlandırılan yüksek seviyedeki düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolün demans için bir risk faktörü olduğunu belirtmişti.
Şimdi ise yaklaşık 109.000 kişiyi kapsayan yeni çalışma, bu bağlantının tam olarak ne kadar güçlü olduğuna dair daha net bir resim sundu.
Salı günü Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry'de yayınlanan çalışmaya göre, LDL kolesterol seviyesi düşük olan kişilerde bunama riski yüzde 26, özellikle Alzheimer hastalığı riski ise yüzde 28 daha düşük.
Kolesterolü düşürmeye yardımcı olan ve kalp krizi ve felç riskini azaltan statinlerin (kolesterol düşürücü) alınmasının 'ek koruyucu etkiler' sağladığı tespit edildi.
Statin alan düşük LDL kolesterol seviyesine sahip kişilerde demans riski, statin almayanlara kıyasla yüzde 13 daha düşüktü.
Bu noktada iki tür kolesterol olduğunun altı çizilmeli. LDL kolesterol arterlerde yağ birikimine katkıda bulunarak kalp sorunları riskini artırır. Bu arada, genellikle 'iyi' kolesterol olarak adlandırılan yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), LDL kolesterolü arterlerden temizler ve parçalanabileceği karaciğere geri getirir.
Çalışmada, demans riskindeki azalma en çok LDL kolesterol seviyesi 70 mg/dL'nin altında olan kişilerde görülmüştür. Çok düşük seviyelerde - 30 mg/dL'nin altında - olan kişilerde ek bir risk azalması görülmemiştir.
Güney Kore'deki çeşitli üniversitelerden araştırmacılara göre bulgular, insanların kolesterollerini yönetmelerine yardımcı olmanın bunamayı yavaşlatmak veya önlemek için etkili bir yol olabileceğini göstermekte.
İngiltere'deki Reading Üniversitesi'nde nörofizyolog olan ve çalışmaya katılmayan Dr. Francesco Tamagnini yaptığı açıklamada, "Sonuçlar, araştırmacıların klasik yaklaşımlara ek olarak LDL kolesterolünü de dikkate almaları için ikna edici bir argüman sunuyor," dedi.
Demans konusunda yanıt arayışları sürüyor
Demans dünya çapında tahminen 57 milyon kişiyi etkiliyor. Bu sayının 2050 yılına kadar üç katına çıkması beklenmekte. Ancak uzmanlar demans vakalarının yaklaşık yarısının geciktirilebileceğine veya tamamen önlenebileceğine inanmakta.
Bugüne kadar yapılan demans araştırmalarının çoğu, beyinde protein birikimi olan ve demansın en yaygın türü olan Alzheimer'ın karakteristik özelliği olan anormal amiloid beta plaklarına odaklanmıştır.
Tamagnini, "Alzheimer'ın hikayesinde ilk düşündüğümüzden daha fazlası olduğu açık," dedi.
LDL kolesterolün gerçekten bunamaya neden olduğunu söylemek için henüz çok erken. Çalışmanın, insanların sağlık verilerini geriye dönük olarak takip etmesi de dahil olmak üzere bazı sınırlamaları vardır, yani düşük LDL kolesterol seviyeleri ile demans riski arasındaki bağlantıda başka faktörler rol oynamış olabilir.
Alzheimer's Research UK'de araştırmayı yöneten Dr. Julia Dudley yaptığı açıklamada, "Demans riski karmaşıktır ve birçok faktörden etkilenir," dedi.
Sonra da "Beyinde neler olup bittiğine dair ayrıntılı bir resim olmadan, düşük kolesterol ile bunama riskinin azalması arasında doğrudan bir bağlantı olup olmadığını bilemeyiz," diye ekledi.
Bir sonraki adım, araştırmacıların LDL kolesterolü düşürmek için statinlerin hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olup olamayacağını test eden klinik çalışmalar yapmasıdır.
Dudley, "Bu arada, kalplerimizi sağlıklı tutmak beyin sağlığımızı korumanın en etkili yollarından biri olmaya devam ediyor" dedi.
Yumurta beyni koruyor, kolesterolü düşürüyor
Kolestrol ilacının mucidi Endo Akira yaşamını yitirdi
10 gramıyla damarları temizleyen mucize: Kolesterolü düşüren yiyecekler...