Türkiye, akrep zehrinden elde edilen tıbbi panzehirlerin üretimi ve ihracatı konusunda yeni bir döneme girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izniyle 86 ayrı tesiste üretim yapılırken, akrep zehri başta ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılmak üzere yurt dışına da gönderilmeye başlandı.
Yeni Şafak'tan Ali Kürşat Büyükada'nın haberine göre, Türkiye’ye özgü “Androctonus turkiyensis” (kara akrep), “Hottentotta saulcyi” (Mardin akrebi) ve “Leiurus abdullahbayrami” (sarı akrep) gibi endemik türler kontrollü koşullarda yetiştirilerek, zehirlerinden yüksek değerli tıbbi ürünler elde ediliyor.
Tesis sayısı artıyor
2020’de yürürlüğe giren yeni yönetmelik sonrası akrep üretimi konusunda özel sektör yatırımları hız kazandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, başta Şanlıurfa (24 tesis), Konya (8), Elazığ (4), Ankara, Antalya, Gaziantep ve Mardin gibi illerde olmak üzere toplam 86 tesise proje uygunluk onayı verdi.
Biyokaçakçılığa sıkı denetim
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu değerli türlerin doğadan kaçırılmasının önüne geçmek amacıyla yeni önlemler aldıklarını açıkladı. 2024 itibarıyla doğadan akrep toplanmasına yönelik tüm izinlerin durdurulduğunu belirten Yumaklı, “İzinsiz toplayanlara 557 bin 212 lira para cezası uygulanacak” dedi.
İhracat kapısı açıldı
Yumaklı, akrep üretiminin özellikle tıbbi kullanım alanlarına yönelik olması durumunda, Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak yürütüldüğünü vurgularken, uluslararası standartlara uygun tesislerde üretilen panzehirlerin bazı ülkelere ihraç edilmeye başlandığını da ifade etti.
Orman köylüsüne destek paketleri
Bakanlık, 2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesi kapsamında orman köylerinde yaşayanlara yönelik çeşitli ekonomik destek programlarını da devreye alacak.
Bakan Yumaklı, hazırladıkları projelere ilişkin, şu bilgileri verdi:
"İlk müjdemiz, bu sene evlenen ya da çocuk sahibi olan kadınlarımıza mikrokredi uygulamasında yüzde 50 hibe vereceğiz. 70 bin liraya kadar kullanacakları kredilerin yarısı bizden olacak, geri kalan yarısı da faizsiz ve 4 yıl geri ödemeli şekilde uygulanacak. İkinci olarak, süne böceğiyle mücadele eden ve tarlasının kenarına rüzgar perdesi yapmak isteyen çiftçilerimize ücretsiz fidan sağlayacağız. Bir diğer müjdemiz, çiftçiye gelir getirici ve tıbbi aromatik tür fidanlarını yüzde 80 indirimli vereceğiz. Ayrıca paketleme ve pazarlama için tesis kurmada destekleyeceğiz."
'Kara akrep' satışta: Zehrinin litresi 10 milyon dolar!
Anadolu'da ‘Kara Akrep’ olarak bilinen türün Türkiye'ye özgü olduğu anlaşıldı