Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bir önceki seçimlerde de en büyük rakibi olan ve 2027 cumhurbaşkanlığı seçimleri için yeniden adaylığını açıklayan Fransız siyasetçi aşırı sağcı lider Marine Le Pen, Avrupa Parlamentosu'ndaki görev süresinde Avrupa Birliği (AB) fonlarını usulsüz kullandığı gerekçesiyle suçlu bulundu.
Paris Ceza Mahkemesi, Le Pen’in yanı sıra aralarında eski ve mevcut AP üyelerinin de yer aldığı 8 kişiyi daha yolsuzluktan suçlu buldu. Dava, Le Pen’in Avrupa Parlamentosu üyesiyken danışmanlık yaptığı öne sürülen ancak gerçekte çalışmadığı belirtilen iki kişiye maaş ödemesi yapıldığı iddiasıyla başlatılmıştı.
5 yıl siyasetten men talebi
Paris Savcılığı, Le Pen için 5 yıl hapis, 5 yıl kamu görevlerinden men ve 300 bin euro para cezası talebinde bulundu. Savcılık ayrıca, bu cezanın temyiz süreci beklenmeden infaz edilmesini istiyor. Eğer mahkeme bu yönde karar verirse, Le Pen’in 2027’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılması mümkün olmayabilir.
Anayasa Mahkemesi kararı emsal olabilir mi?
Fransa'daki bazı hukukçular, geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi'nin temyiz süreci tamamlanmadan yerel bir siyasetçinin görevden alınmasına onay verdiğini hatırlatarak, benzer bir uygulamanın Le Pen için de geçerli olabileceğini öne sürüyor. Ancak bazı uzmanlar ise bu kararın sadece yerel yetkililer için bağlayıcı olabileceği görüşünde.
Ne olmuştu?
Le Pen ve partisi Ulusal Cephe’nin (bugünkü adıyla Ulusal Birlik - RN) bazı üyeleri hakkında, 2004-2016 yılları arasında Avrupa Parlamentosu’nda “hayali danışman” istihdam ettikleri gerekçesiyle 2015’te soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma, AP fonlarının partisel faaliyetlerde kullanıldığı şüphesiyle genişletilmişti.
Dava kapsamında, Le Pen’in yanı sıra babası Jean-Marie Le Pen, Louis Aliot ve Bruno Gollnisch gibi partinin önde gelen isimleri de yargılanıyor. Mahkeme süreci Eylül 2024’te başlamıştı.
Le Pen'in zimmet suçuyla yargılandığı dava başladı
Le Pen'den Macron'a darbe suçlaması
Aşırı sağcı Fransız milletvekili Le Pen yargılanacak