Pandemi sonrası döviz kuru artışı, faizler ve enflasyon, konut ve otomotiv piyasasında dalgalanmalara yol açtı, fırsatçılar ise fiyat uçurumlarından yararlandı. Hükümet, otomotivde stokçuları denetleyip fiyatları dengeledi, ardından konut piyasasında kiralık konutlarda yıllık artışlara yüzde 25 zam sınırı getirdi.
Sektörün bir diğer problemi ise sahte ilanlar
İster ev sahibi olsun, ister emlakçı, ilan sitelerine yüksek fiyattan sahte ilanlar giriyor ve mevcut konutların fiyatlarını yükseltiyordu. Ev alacak ya da kiralayacak olanlar ilan sitelerine baktıklarında bu şişirilmiş fiyatları baz alıyorlardı. Bu da sektörde ciddi bir balon oluşturmuştu.
Konuyla İlgili denetimler sıklaştırıldı, bir dizi tedbir alındı. İlan siteleri de dâhil birçok kişi ve kuruma ceza kesildi. Son olarak bakanlık 1 Ocak’ta vatandaşı yanıltan ilanların önüne geçmek için Emlak İlan Doğrulama Sistemi’ni (EİDS) devreye aldı. Böylece emlak ilanlarının yalnızca mülk sahibinin e-Devlet üzerinden yetkilendirdiği kişiler tarafından girilmesi mecburi hâle getirildi.
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre Ticaret Bakanlığı yeni bir adım daha atacak. 7 Nisan itibariyle kiralık ilanlar için zorunlu hâle getirilen EİDS’in satılık konut ve iş yeri ilanları için de geçerli olacak.
İKİ İLAN PLATFORMUNA 1,2 MİLYON LİRAlLIK CEZA
Ticaret Bakanlığı, emlak ve otomotiv sektörlerinde adil bir piyasa yapısı oluşturmak için taşınmaz ve taşıt ilan platformlarında kimlik ve yetki doğrulama zorunluluğu getirdi. 1 Ocak'ta ilk olarak kiralık taşınmaz ilanları için devreye alınan sistemle, kimlik doğrulamayan kişilerin ilan vermesi engellendi. Bakanlık, sistemin ilk aşamasında düzenlemeye aykırı ilan yayımlayan bir şirkete 1 milyon 200 bin lira ceza uyguladı.
HEDEF FİYATLARIN ŞİŞMESİNİN ÖNÜNE GEÇMEK
Yeni sistemle, kiralık ve satılık konut ile iş yeri ilanları yalnızca mülk sahibinin e-Devlet üzerinden yetkilendirdiği kişiler tarafından girilebilecek. Bu düzenleme, sahte ilanlar ve fiyat manipülasyonlarını engellemeyi hedefliyor. Gayrimenkul sektörü, bu reformu uzun süredir beklenen bir adım olarak değerlendiriyor ve tüketicilerin daha güvenli işlemler yapmasını sağlayacağını belirtiyor.
YENİ SİSTEM HEM ALICI HEM DE SATICIYI KORUYOR
Tüketici dernekleri, yeni sistemi destekleyerek, yanıltıcı ilanlar nedeniyle mağduriyet yaşandığını belirtti. EİDS, ilanların doğruluğunu sağlamak ve güvenilir bir piyasa ortamı oluşturmak için devreye girecek. Sistem, alıcı ve satıcıyı koruyarak adil bir ortam sağlayacak ve özellikle ilk defa gayrimenkul alacaklar için güvence sunacak.
Türklerin en çok konut aldığı iki ülke
Konutta reel düşüş serisi 13. ayında
Konut satışları şubatta yükseldi
Konut kredisi faizleri geriliyor: 2 milyon TL kredi çeken ne kadar borçlanacak?
Konut kredisi faiz oranında 1.5 yıllık gerileme