Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yurt dışına çıkarken azami 25 bin liralık olan para limiti artırıldı. Döviz kurundaki artış ile suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesine ilişkin mevzuatta yer alan kimlik tespiti için belirlenmiş tutar da göz önünde bulundurularak 185 bin liraya yükseltildi.
Buna göre, yolcuların beraberinde taşıdığı ve 185 bin TL’yi aşan Türk Lirası veya Türk Lirası ile ödeme sağlayan belgeler, gümrük idarelerine 'Nakit Beyan Formu' ile bildirilmek zorunda olacak.
İşlemler yetkilendirilmiş bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilecek
Aynı tebliğ kapsamında, yurt dışı finansal piyasalarda işlem gören menkul kıymetler ve türev araçlarının alım satımına yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre, söz konusu işlemler sadece Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilebilecek.
Bedel transferlerinin bankalar üzerinden yapılması koşuluyla, menkul kıymetler, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri gibi türev araçlarının alım satımı SPK onaylı kurumlar aracılığıyla yürütülecek. Ancak, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi inisiyatifiyle yurt dışındaki finansal kuruluşlarla yaptıkları türev işlemler için aracı kurum şartı aranmayacak. Buna rağmen, bu işlemlere ilişkin bedel transferleri yalnızca bankalar üzerinden gerçekleştirilebilecek.
Kaldıraçlı işlemlere sıkı denetim dönemi
Türkiye'de kaldıraçlı işlemler ve benzeri türev araçların alım satımı, yalnızca SPK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla yapılabilecek. Yetkisiz kişi ve kurumların bu tür işlemlere aracılık etmesi yasaklandı. Ayrıca, bu işlemler için yurt dışına fon transferi de yapılamayacak.