Ekonomi yönetimi, son dönemde yaşanan siyasi gelişmelerin ardından piyasalarda oluşabilecek olası dalgalanmalara karşı yeni adımlar üzerinde çalışıyor. Bugünlerde ise mevduat ve yatırım fonlarında uygulanan stopaj oranlarının düşürülmesi gündemde.
Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomik güvenin sarsılmaması ve Türk lirasının desteklenmesi amacıyla alternatifli önlem paketleri değerlendiriliyor.
Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında yapılan toplantılarda hem mevcut ekonomik göstergeler ele alındı hem de önümüzdeki dönemde atılabilecek adımlar görüşüldü. Bu çerçevede, TL’ye olan ilgiyi artırmak için stopaj indiriminin ilk adım olarak devreye alınabileceği belirtiliyor.
Hatırlanacağı üzere, 1 Şubat itibarıyla vadeli mevduatlarda stopaj oranları artırılmıştı. 6 aya kadar vadeli hesaplarda oran yüzde 10’dan 15’e, 1 yıla kadar olanlarda yüzde 7,5’ten 12’ye, 1 yıldan uzun vadelerde ise yüzde 5’ten 10’a yükseltilmişti. Şimdi ise bu oranlarda geri çekilme ihtimali masada.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken, stopaj indirimi gibi adımların piyasaları dengeleme amacı taşıdığı değerlendiriliyor.
Mevduat faizi politika faizinin üzerine çıktı
Vatandaşın döviz mevduatı 1.6 milyar dolar arttı
Yatırım fonu gelirlerinde stopaj artışı
Stopaj artırımı, mevduatın vadesini uzatır mı?
Kar Payı (Temettü) Dağıtımında Vergi Stopajı ’dan ’e Arttırıldı
Stopaj artışından mevduat faizi geliri nasıl etkilenecek?