AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü Sadi Ergin, TBMM Kartalkaya Yangını İhmallerini Araştırma Komisyonu’nda yaptığı sunumda, Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de meydana gelen feci yangın ile ilgili detayları açıkladı.
Ergin, sunumunda şu çarpıcı bilgileri paylaştı:
Ne zaman gidildi?
Grand Kartal Otel yangını 21 Ocak'ta saat 03.27'de 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbar edildi. Kartalkaya Jandarma Karakolu 4, sağlık ekipleri 46, itfaiye 57 dakika sonra olay yerine ulaştı. AFAD, ihbarın ardından 55 dakika sonra bölgeye ulaştı.
Camlara yakın vefat etmişler
AFAD'ın ilk giden ekibi, 15 kişiyi merdivenle tahliye etti. 78 yerine artı 15 kişi daha olabilirdi. Otelde vatandaşların birçoğu farklı farklı alanlara kaçışmış odalardan. Daha çok camların önünde vefat etmişti vatandaşlarımız. 'Acaba atlayabilir miyim?' demiş. Dumandan zehirlenmiş ve camın önünde de kalmış.
Yangına müdahale
AFAD bölgeye 26 araç ve 105 personel sevk etti. Yangına 171 araç ve 533 personelle müdahale edildi. 12 katlı otelin 77 odasında konaklama vardı. 77 odada 238 misafir kalıyordu. 100 çalışanla o gün akşam itibarıyla 338 vatandaşımız otelde konaklamaktaydı. Çalışanların büyük çoğunluğu kot altındaydı.
İtfaiyenin AFAD'a bağlanması
(İtfaiyenin AFAD'a bağlanması yönündeki görüşler üzerine) Kapasiteler artırılmalı, itfaiyeler güçlendirilmeli. Bunların hepsine varız. Hepsi AFAD'ın altında olsun dediğimiz zaman, AFAD, yönetilmekten çıkar... Gelişmiş ülkelerde, Avrupa Birliği normlarında itfaiyede yerel yapılanma, her tarafta yerel yapılanma.
İtfaiye merdivenine göre ruhsat
İtfaiyenin güçlendirilmesi kesinlikle gerekli. Yani şöyle bir durumla karşılaşmak her zaman var: Bina yüksekliği ile ildeki itfaiye merdiveninin yüksekliği mutlaka değerlendirilmeli bir ilde ruhsat verilirken... 'Akıllı binalar' vesaire adı altında bir şeyler söyleniyor ama teknolojik bir hata olması durumunda ya da teknik bir hatanın olması durumunda oradaki sistemin çalışmaması hâlinde... Sizin elinizdeki yangın merdiveni 14 katlı, ilinizde var 28 katlı bina, geriye kalan 14 katı ne yapacağız?
Afet planında yangın uyarısı
Sabah Gazetesi'nden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan da "Yangın sonrasında en yakın güvenlik noktası veya olay yerine intikal edebilecek en yakın birim hangisi ise bildirime ondan başlandığını görüyoruz. Jandarma, itfaiye, sağlık ve koordinasyondan sorumlu AFAD'a bilgi verilmiştir. Çevre illerden itfaiye ve diğer destekler istenmiştir" dedi.
Pehlivan, daha önce hazırlanan Bolu'nun İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında itfaiye birimi olmayan veya itfaiyeye uzak 20 noktaya su tankeri ve itfaiye birimi kurulması yönünde tespitlerde bulunulduğunu anlattı.
TBMM'de yoğun gündem: Kartalkaya için komisyon toplanacak
Kartalkaya'daki otel yangınında müdüre büyük suçlama
Kartalkaya'daki otel yangını faciasının sebebi belli oldu
Kartalkaya faciasında otel sahibi suçu çalışanlara attı