Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına almak amacıyla uyguladığı sıkı para politikaları, kredi maliyetlerini artırdı. Faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte, bankalar kredi verirken daha seçici davranmaya başladı. Bu durum özellikle finansal dayanıklılığı büyük şirketlere kıyasla daha düşük olan küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için ciddi bir finansman sorunu yarattı.
3 milyon 378 bin 611 KOBİ bulunurken, bu sayı tüm girişimlerin yüzde 99,7’sini ifade ediyor. İstihdamın ve üretimin büyük bir bölümünü üstlenen KOBİ’ler, yüksek faiz ortamında ayakta kalmakta zorlanıyor. 4.4 trilyon liralık KOBİ kredisi borcu ile 95 milyar liraya ulaşan batık kredi hacmi oluşurken, KOBİ kredilerinin yüzde 52’sini veren kamu mevduat bankalarında takipteki alacak oranının bir yılda ikiye katlaması ise dikkat çekti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre son bir yılda kamu bankalarında KOBİ kredileri yüzde 30 oranında artış gösterirken, takipteki alacaklar yüzde 113 seviyesinde arttı. Özel yabancı ve yerli bankalarda ise KOBİ kredisi hacmi yıllık yüzde 34, takipteki alacaklar ise yüzde 50 artış gösterdi.
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, şirketlerin batmasını engellemek adına, zombi şirketlerin borçlarının bir şekilde yüzdürüldüğünü söyleyen Ekonomist İnan Mutlu, kamu bankalarındaki batık KOBİ kredilerinin özel bankalara göre çok daha yüksek olmasını ise şöyle açıkladı, “Şimşek ve yönetimi kredi kanallarının daraltılması konusunda politika belirlemeye çalışırken; kamu bankaları ise belirli ölçüde zombi şirketlerin kredilerini, siyasi gerekçelerle yapılandırmaya ya da yeni krediler sunmaya devam ediyor.”
Akbank Dönüşüm Akademisi'nin KOBİ ve girişimci sayısı 20 bine ulaştı
KOSGEB 52 bin KOBİ'ye destek sağlayacak
KOSGEB'in KOBİ desteklerinde üst sınır yükseltildi
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan KOBİ'lere kredi desteği müjdesi
ATO Başkanı Baran: İndirim kararını, KOBİ’lerimize yansıtmasını bekliyoruz