FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yapay zeka uygulamaları günlük hayatımıza çok hızlı bir giriş yaptı. Çok yakın zamana kadar yetenekleri hayretle izlenen bu gelişen teknoloji, artık kimileri için rutinin bir parçası haline geldi. Özgeçmişler yapay zekayla hazırlanıyor. Çalışanlar yapay zeka üzerinden yüzlerce sayfalık raporların özetini çıkarıyor, hatalarını düzeltiyor. Öğrenciler ödevlerini yapay zekaya yazdırırken öğretmenlerse yapay zekayla yazılan metinleri tespit edebilmek için yine yapay zekaya başvuruyor. Bazı yapay zeka kullanıcıları yakınlarına gönderecekleri doğum günü mesajlarını dahi ChatGPT gibi uygulamalardan destek alarak oluşturmaya başladı.
Financial Times yazarı Sam Joiner’a göre şirketler üretken yapay zeka teknolojilerinin kârlı ve dönüştürücü yollarını bulmayı denese de çalışanlar şimdiden sessiz bir devrimi gerçekleştirmiş olabileceğine dikkat çekti. Avukatlar, bankacılar, doktorlar ve diğer birçok profesyonel çalışan artık müşterilerine, danışanlarına ve hastalarına yazmak için düzenli olarak AI sohbet robotlarını kullanıyor. Yöneticilerse çalışanlarının teknolojiyi ne kadar yoğun bir biçimde kullandığı konusunu hafife alıyor olabilir.
Geçtiğimiz ekim ayında Deloitte tarafından gerçekleştirilen bir anket araştırması Avrupa’daki katılımcıların yarısına yakınının (%47) yapay zekadan haberdar olduğunu ve gündelik yaşamda kullandığını buldu. Araştırma, katılımcıların %23’ününse yapay zekayı işte de kullandığını gösteriyor. Rapor ayrıca çalışanların dörtte birine yakınının yapay zeka uygulama ücretlerini kendileri için ödediğini söylüyor.
ChatGPT’nin kullanım sınırını kaldıran Plus sürümü ayda 20 dolar gibi bir ücretle geliyor. Bununla birlikte geçen ay Çin menşeili yapay zeka girişimi DeepSeek bedava sürümü ile Apple’ın uygulama dükkanında ChatGPT’den daha fazla kullanıcıya ulaştı. Uygulamanın popülerliği üretken yapay zekanın daha da geniş çapta benimsenmesine yol açabilir.
Deloitte'un 11 ülkede 30.000 tüketici ve çalışanla anket yaptığı ankette, üretken yapay zeka kullanan personelin %63'ünün, şirketlerinin iş amaçlı kullanımını teşvik ettiğini (%44) veya izin verdiğini (yüzde 19) söylediğini bildirdi. Ancak AI kullanıcılarının yaklaşık dörtte biri (%23) kuruluşlarının hiçbir yapay zeka politikası olmadığını söyledi.
Bu netlik eksikliği gölge kullanıcıların artmasına yol açıyor. Bu da bazı şirketlerin, çalışanlarının ne yaptığı hakkında çok az bilgi sahibi olduğu veya hiçbir bilgi sahibi olmadığı anlamına geliyor. Joiner’a göre şirketler yapay zekanın üretkenliği artırabileceğine dair umutlu olsalar da eğitim ve gözetim eksikliği personelin birbirlerine veya müşterilerine yanlış bilgi iletmesine neden olabilir. Bunun faturası ise çok ağır olacaktır. Çalışanların güvenlik ve gizlilik standartlarına uymayan, yöneticileri tarafından onaylanmamış araçları kullanması, şirketlerin gizlilik protokollerini de risk altına sokabilir.
Avrupa Mesleki Eğitim Geliştirme Merkezi (CEDEFOB) tarafından yapılan bir araştırma, Avrupa işgücü piyasalarındaki her yedi yetişkin çalışandan birinin artık kendileri için, görevlerini tamamlayan dijital araçlarla çalıştığını ve çalışanların %22'sinin metni anlamak, tercüme etmek, yazıya dökmek veya oluşturmak için yapay zekayı kullandığını ortaya koydu. Financial Times yazarı konuyla ilgili oldukça can alıcı bir soruyu gündeme getiriyor:
“FT de dahil olmak üzere birçok medya kuruluşu, gazeteciliğin yapay zeka tarafından oluşturulamayacağını belirten politikalara sahiptir. Peki ya iş arkadaşlarınızla olan iletişiminiz? Maaş artışı talebi için bir yöneticinize e-posta taslağı hazırlarken veya bir ekip üyenizin performans incelemesini yazarken üretken yapay zekayı kullanmak uygun mudur?”
Deloite raporu yapay zeka kullanımının ciddi bir riskini de gösteriyor. Zira üretken yapay zeka kullanan çalışanların bu teknolojiye çok fazla güvenme riski de söz konusu. Araştırma raporuna göre kullanıcıların %70 haber makalelerinin yapay zeka özetine güveneceklerini belirtiyor. Bu rakam vergi beyannameleri veya sosyal yardımlar gibi kişisel konularda ise %64.
Joiner yapay zekanın artık doğum günü mesajlarımızı bile kaleme alabildiğini tekrar hatırlatıyor. FT yazarı günümüzde düşüncelerini yazıya aktaramayan insanların sayısının arttığını ve yapay zekanın da bu konuda toplumların gelişmesine yardımcı olmayacağını söyledi. Joiner, “Daha fazla şirketin, çalışan iletişiminde yapay zekayı nasıl kullanabileceğini ana hatlarıyla açıklaması gerektiği nettir. Toplum olarak biz de aynısını yapmalıyız” ifadelerine yer verdi.
NIS: DeepSeek 'aşırı derecede' kişisel veri topluyor
BAE'den Fransa'ya 50 milyar euroluk dev yapay zekâ yatırımı
Google yapay zekâyı silah üretimine açtı
İtalya'da Çinli yapay zeka "DeepSeek"e erişim engeli