FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi tehditleriyle küresel ticarete istediği gibi yön vermeye çalışıyor. Ekonomistlere göre Trump aynı zamanda tarifeleri daha önce hiçbir ABD başkanının kullanmadığı bir biçimde kullanıyor.
Syracuse Üniversitesi Tarih Profesörü Andrew Wender Cohen, 1934'ten önce başkanların değil ABD Kongresi'nin gümrük vergisi tarife oranları ve müzakereler üzerinde yetkiye sahip olduğunu belirtiyor.
Ancak Cohen, daha sonra serbest ticaretin siyasi partisi olarak bilinen Demokratlar'ın ‘New Deal’ döneminde muazzam bir çoğunluğa sahip olduğunu ve 1934 tarihli Karşılıklı Ticaret Anlaşmaları Yasası'nı kabul ettiğini belirtiyor. Bu anlaşma ise ABD Başkanı’na belirli durumlarda tarifeleri müzakere etme hakkı veriyor.
Cohen, “Başkanların çok daha büyük bir otorite kazandığı dönem budur” ifadelerine yer verdi. Tarih profesörü 1948’den sonra ise tüm küresel ekonomik düzenin dönüşümü sırasında bu otoritenin güçlendiğini de sözlerine ekliyor.
Trump’ın tarife politikası diğer başkanlardan neden farklı?
Cohen, ABD Başkanı Trump'ın tarife politikasını kullanmasının modern ABD başkanları arasında "çok sıra dışı" olduğunu söyledi.
Dartmouth Koleji Ekonomi Profesörü Douglas Irwin tarifelerin üç kritik değişim yarattığına dikkat çekiyor: yerli sanayinin korunması için kısıtlamalar veya ithalat engelleri, karşılıklılık ve diğer ülkelerle anlaşmalar yapmak için bir pazarlık kozu yaratması. Irwin, Trump’ın bu üç özelliği de sevdiğini belirtiyor.
Trump seçim kampanyası sürecinde, tarifelerin hükümeti finanse etmek için ABD gelir vergisinin yerini alabileceğini öne sürdü. Kampanyası sırasında tarifelerin ABD'de fabrika işleri yaratacağını söyledi ve tarifeleri Danimarka'yı Grönland'dan vazgeçmeye zorlamak için kullanmakla tehdit etti.
Ancak Irwin bu hamlelerin karşılıkları olduğunu da belirtiyor. İthalatın kısıtlanması tarifelerin geliri artırma kabiliyetini ortadan kaldırabilir. Zira tarifeler vergi tabanını azaltma tehdidiyle beraber gelir. Ek vergiler şirketlerin daha az mal ithal etmesine neden olacaktır. Aynı zamanda yükselen maliyetler yerine insanlar daha az mal satın alacaktır.
Irwin tarifelerin üç olumlu sonucuna işaret ederek, “Bu üç hedefe de aynı anda ulaşamazsınız” uyarısında bulundu.
Buna ek olarak daha önce hiçbir ABD’deki uyuşturucu krizini Trump’ın yaptığı gibi ticaret politikasına bağlamaya çalışmadı. (Trump yasadışı fenalin kaçakçılığı karşısında komşu ülkeleri önlem almaya zorlamak için ağır gümrük vergileri getirmek istediğini söylüyor.)
Santa Clara Üniversitesi Ekonomi Profesörü Kris James Mitchener, “Bu yeni bir yaklaşım” diyor.
Geçmişte birçok ABD başkanı tarifeleri kullandı. Örneğin, George W. Bush, Ronald Reagan ve Richard Nixon, Trump'ın ilk döneminde yaptığı gibi ABD çelik endüstrisini korumak amacıyla gümrük vergisi tarifeleri uyguladı.
Irwin, "Trump hakkında olağandışı olan şey, sadece stratejik öneme sahip olduğunu düşündüğü belirli endüstrileri seçmekle kalmıyor, aynı zamanda bu ülkelerden bazılarında ithalatı neredeyse tamamen engelliyor" dedi.
Trump, tüm Çin mallarına %10 ek gümrük vergisi getirdi ve Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata %25 gümrük vergisi tehdidinde bulundu.
Irwin, "Son dönemdeki hiçbir başkan, çeşitli hedeflere ulaşmak için tarifeleri genel olarak veya geniş kapsamlı bir şekilde kullanmadı. Üyesi olduğumuz Dünya Ticaret Örgütü’nün kuralına bir şekilde bağlı kaldılar. Bu, diğer ülkeler tarifelerini düşük tuttuğu sürece tarifelerimizi düşük tutacağımız anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.
Senato'dan Trump'ın Yönetim ve Bütçe Ofisi Direktörü adayına onay
Rüzgar enerjisi devine Trump darbesi
Trump beklenen imzayı attı! 3 ülkeye ek vergi