İstanbul'da eşinden şüphelenen bir kişi dolandırıcıların ağına düşmüştü. Kadın, eşinin kendisini aldattığından şüphelenerek internet üzerinden özel dedektif araştırması yapmış, bu süreçte kendisini dedektif olarak tanıtan kişiler kadına, eşinin silinen mesajlarını geri getirerek olayını aydınlatabileceklerini söylemişti. Şüpheliler, üç paket şeklinde dedektiflik programı satın alması gerektiğini söyledikleri kadını, farklı zamanlarda aldıkları paralarla toplam 7 milyon TL dolandırmıştı.
"Eşine ve çevrene anlatırız 7 milyon ver"
Sabah'tan Ömer Çetin'in haberine göre, İstanbul'da eşinin kendisinden boşanmak istemesi üzerine aldatıldığını düşünen kadın, sahte özel dedektiflerin ağına düştü ve 7 milyon lirasını kaptırdı. Talihsiz kadının bu parayı şantaja uğradığı için verdiği ortaya çıktı.
Kadın, önce küçük bir ödeme yaptı ancak, sahte dedektiflerin derdine çare olmayacağını anlayınca vazgeçmek istediğini sahte dedektiflere iletti.
Sahte dedektif çetesi ise ağına düşürdüğü kadını sıkıştırmak istedi. "Özel hayatı ihlal ettin, bunu eşine ve çevrene anlatırız" diyerek talihsiz kadını tehdit etti ve yaptıkları şantajla parça parça toplam 7 milyon lirasını aldı. Talihsiz kadın soluğu emniyette alınca, 7 kişilik sahte dedektif çetesi tek tek yakalandı ve tutuklandı.
Dedektiflik suç mu?
TBMM tarafından 1994'te hazırlanan 3963 sayılı Özel Dedektiflik Yasası, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından "Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine doğrudan müdahale edeceği ve kişi güvenliği açısından tehlike oluşturacağı" gerekçesiyle veto edilmişti.
Türk Ceza Kanunu'nda da özel dedektif tutmakla ilgili doğrudan bir suç tanımı mevcut değil ancak dedektifin yaptığı eylemler TCK kapsamındaki suçlara girerse, onu tutan kişi de suçlu sayılıyor.
7 milyon TL'lik 'özel dedektif' vurgunu!