FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Duygusal açıdan olgunlaşmamış insanlarla hayatın her alanında karşılaşmak mümkün. Bu tür insanlar genellikle en ufak eleştiride savunmaya geçerler, sürekli olarak konuyu saptırırlar ve sizi suçlu hissettirmeye çalışırlar. Bu kişilerle özel veya profesyonel yaşamda iletişim kurmak hiç de kolay değildir
CNBC’nin haberinde iletişim psikolojisi uzmanları Kathy ve Ross Petras bireyleri dikkatli olmaya çağırıyor. Zira duygusal açıdan olgunlaşmamış bireyler aşağıda verilen 12 cümleyi çok sık kullanıyor. İletişim uzmanları bu sözleri kullanan bireylerin de dışarıdan bakıldığında duygusal açıdan olgunlaşmamış görüldüğü konusunda uyarıyor:
1. Benim suçum değil
Duygusal olarak olgunlaşmamış insanlar genellikle bir şeyler ters gittiğinde kendi eylemlerinin sorumluluğunu almazlar. Peki ne yaparlar? Hemen suçlu olmadıklarını belirterek kendilerini durumlardan kurtarmaya çalışırlar.
2. Sen bunu yapmasaydın, böyle olmazdı
Duygusal açıdan olgunlaşmamış bir kişi, eylemlerinin sorumluluğunu almamak için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Bu gibi bireylerin yaygın bir şekilde uyguladığı bir taktik, kendilerinin değil, sizin veya kelimenin tam anlamıyla bir başkasının hatalı olduğunu göstermektir.
3. Sana kendimi açıklayacak değilim
Bu cümleyi neredeyse küçük bir çocuğun bile söylediğini hayal etmek mümkün. Bu ifade, ilişki kurulan herhangi bir gerçek hesap vermekten veya gerçek bir iletişimden kaçınmanın bir yoludur.
4. Aşırı tepki veriyorsun
Bu cümle suçlu başka birine atma ile psikolojide ‘gaslighting’ olarak bilinen, başkalarını yanlış bir gerçekliğe inandırmaya çalışma yönteminin tehlikeli bir kombinasyonunu barındırır. Bu cümlede, ‘Sorun bende değil, sende’ mesajı verilir. Üstelik daha derinlerde ‘Aşırı hassas bir insansın’ gibi bir başka zehirli ifade daha bulunuyor.
5. Evet, her neyse
Sık sık kullanılan ‘her neyse’ cümlesi genellikle ‘Bu konuyu konuşmaktan bıktım’ demek için kullanılır. Söz konusu yöntem genellikle duygusal açıdan olgunlaşmamış kişiler tarafından iletişim yollarını kapatmak ve daha fazla tartışmadan ortamdan uzaklaşmak amacıyla tercih edilir.
6. Ben öyle bir şeyi asla söylemedim
Bu ifade de içerisinde ‘gaslighting’ işaretleri bulunduruyor. Duygusal açıdan olgunlaşmamış insanlar hem kendileri hem de başkaları için gerçeği yeniden uydururlar. Bu cümleyi kullanan birisi ya bir sorumluluktan kaçmaya ya da size gerçek dışı bir şeyi düşündürmeye çalışıyordur.
7. Bu benim sorunum değil, senin sorunun
Duygusal olarak olgunlaşmamış insanlar karmaşık bir konuyla karşılaştıklarında sorumluluğu başkasına atarak ve her türlü sorumluluğu reddederek uzaklaşmaya çalışır. Bu cümle de söz konusu sorumluluk transferinin mükemmel bir örneği.
8. Hiç yoktan olayları büyütüyorsun
Profesyonel hayatta sıklıkla da sıklıkla duyulan bu cümle diğer insanların düşüncelerini değersiz kılmaya çalışmayı amaçlar. Duygusal açıdan olgunlaşmamış kimseler bu gibi ifadeler kullanarak karşılarındaki insanların endişelerini, görüşlerini reddeder ve tepkilerini küçümser.
9. Geçmişte olup bitmiş bir şeyden bahsediyorsun
Elbette geleceğe odaklanmak genellikle en doğrusudur. Ancak duygusal açıdan olgunlaşmamış bireyler genellikle kendi hataları gündeme geldiğinde karşılarındakileri geçmişe takılıp kalmakla suçlayacaktır. Hatalarından ders almak istemediklerinden neler olup bittiği hakkında dürüst bir tartışma istemezler. Sorunu gerçekten ele almadan konuyu atlatmaya çalışırlar.
10. Sadece şaka yapıyordum
Duygusal açıdan olgunlaşmamış insanlar sorumluluktan kaçınmak için bu gibi birçok örneğe başvurabilir. Kulağa konuyu yumuşatmaya çalışan bir kişinin cümlesi gibi geliyor olabilir. Ancak burada asıl hedef söylenen sözün etkilerinden kaçmak ve eleştirilerden kurtulmaya çalışmaktır.
11. Sen her zaman… /Sen asla …
Duygusal olarak olgunlaşmamış insanlar genellikle geniş zamanlı genellemeler kullanırlar. Yapıcı dürüst bir konuşma yapmak veya belirli örnekler kullanmak yerine, suçlayıcı genel bir açıklama kullanmak isterler. Buradaki amaç daha fazla tartışmayı önlemektir.
12. Ama herkes yapıyor
Kulağa bir çocuk tarafından söylenmiş gibi geliyor olabilir. Zira muhtemelen hepimiz çocukken ‘Ama bütün çocuklar bunu yapıyor” argümanını kullandık ve ebeveynlerimizden bir şeyler için izin almaya çalıştık. Ancak duygusal açıdan olgunlaşmamış yetişkinler bu cümleyi hâlâ kullanıyor.
Yapmak istedikleri ya da halihazırda yaptıkları bir suçun (yere izmarit atmak gibi) gerekçesi olarak ‘Herkes yapıyor’ argümanını duymanız mümkündür. Zira bu cümleyi kullandıklarında hatalı olmadıklarını düşünürler. Ne de olsa sadece kalabalığı takip ediyorlardır.
Düğün davetiyeli yeni bir dolandırıcılık daha
Altı haneli iş piyasası krizde
İmalat sanayi "ara eleman" değil, "aranan eleman" istiyor