Jeffrey Emanuel, geçtiğimiz cuma günü öğleden sonra Brooklyn'deki dairesinde bilgisayar başına oturdu ve bir blog yazısı yazmaya başladı. Saatlerce çalıştı. Bu sırada eşi çocuklara baktı ve ona yemek getirdi.
Cumartesi sabahının erken saatlerine geldiğinde neredeyse 12 bin kelime yazmıştı.
Nefes'te yayımlanan habere göre, Emanuel yazısında, DeepSeek adlı Çin merkezli bir şirketin ortaya çıkışı da dahil olmak üzere yapay zeka dünyasındaki bir dizi değişim nedeniyle, borsanın en popüler şirketi Nvidia hisselerinin satılması gerektiğini savunuyordu.
Yazıyı kişisel blog sayfasının yanı sıra Reddit, X gibi platformlarda da yayımladı.
Cumartesi sabahı blogunun verilerini kontrol ettiğinde, 35 kişinin anlık olarak yazıda olduğunu gördü. Kişisel bir blog için fena bir trafik olmadığını düşündü.
YAZI CUMARTESİ VİRAL OLDU
Ancak yazı, gün içinde viral olmaya başladı.
Cumartesi gecesi, blog yazısını anlık 1500 kişi okuyordu. Tanınmış girişimci Chamath Palihapitiya, yazıyı 1,8 milyon X takipçisiyle paylaştı. Yatırımcı Naval Ravikant yazıyı 2,6 milyon takipçisiyle paylaştı. Bir diğer girişimci Jared Friedman, yazıya atıfta bulundu. Dropbox yöneticisi Morgan Brown 13 milyondan fazla görüntüleme alan bir başlıkta yazıya işaret etti.
Emanuel'in kendi X yazısı neredeyse yarım milyon görüntüleme aldı ve takipçi sayısı da kısa sürede 2 binden 15 binin üzerine çıktı.
Market Watch sitesine konuşan Emanuel, bir noktada gelen trafiğin blog sayfasını çökerttiğini, bu nedenle arşiv bağlantısı üzerinden insanların yazıyı okuduğunu aktarırken, çarpıcı bir bilgi de paylaştı: Gecenin sonunda en çok okurun geldiği yer Nvidia'nın şirket merkezinin bulunduğu Kaliforniya'nın San Jose şehriydi.
WALL STREET'İN ÖVDÜĞÜ KADAR AKILLI VE VERİMLİ DEĞİLLER
Emanuel'in yazısı Silikon Vadisini sarstı çünkü ABD'li teknoloji şirketlerinin Wall Street'in övdüğü kadar akıllı ve verimli olmadıklarını öne sürüyordu.
Büyük teknoloji şirketleri çok yüksek brüt kâr marjlarıyla satılan Nvidia'nın veri merkezi donanımlarını satın almalarını gerektiren muazzam miktarda veri ve gelişmiş bilgi işlem kaynakları kullanarak yapay zeka atılımlarını inşa etmiş ve eğitmişlerdi. DeepSeek ise daha ucuz çipler kullanarak kendi birinci sınıf yapay zeka ürününü piyasaya sürmüştü.
Başka bir deyişle, DeepSeek, büyük yapay zeka şirketlerinin başardıklarını çok daha az parayla başarmıştı. Sayısız Wall Street firması ve yatırım analistinin görünüşe göre kaçırdığı şey, 42 yaşındaki bir yatırım analisti tarafından dile getiriliyordu.
BUGÜNE KADARKİ EN ETKİLİ KISA ARAŞTIRMA RAPORU
Pazartesi günü işler ciddileşti ve günün sonunda Nvidia'nın piyasa değerinden yaklaşık 600 milyar dolar silindi. Bu, herhangi bir şirket için bugüne kadarki en büyük tek günlük piyasa değeri düşüşüydü.
Bloomberg News'in önde gelen finans yazarlarından Matt Levine, Emanuel'in yazısının borsadaki satışlar için önemli bir katalizör olduğunu iddia etti ve söz konusu yazının "bugüne kadarki en etkili kısa araştırma raporu" olmaya aday olduğunu söyledi.
Emanuel haftanın geri kalanını da yoğun bir tempoda geçirdi çünkü Nvidia ve yapay zeka konusundaki görüşlerini anlatması için hedge fonları saat başına 1000 dolar ödedi.
"O kadar bitkinim ki, sesimi neredeyse kaybettim. Hayatımın en gerçeküstü deneyimiydi" dedi Emanuel.
YAPAY ZEKA VE KRİPTOYU ERKEN DÖNEMDE BENİMSEDİ
Emanuel, viral olan yazısında belirttiği gibi, finans piyasalarında profesyonel deneyime sahip. New York'a bağlı New Rochelle'de doğdu ve Wall Street'e gitmeden önce Portland Oregon'daki Reel College'de matematik okudu. Sonrasında Millennium Management ve Balyasny Asset Management gibi hedge fonlarda analist olarak çalıştı. Yapay zeka ve kriptoyu erken dönemde benimsedi.
2021 yılında Wall Street'i terk eden Emanuel, Web3 geliştiricileri için merkezi olmayan depolama, yapay zeka çözümleri ve diğer hizmetleri sağlayan bir blok zincir şirketi olan Pastel Networks'ü kurdu. Ancak Silikon Vadisi ve borsadaki gelişmeleri yakından takip etmeye devam etti.
Hem yatırım hem de teknoloji dünyasındaki bu deneyim, Nvidia'nın aşırı değerli olduğu sonucuna varmasına yol açtı.
Geçtiğimiz cuma günü, bir hedge fonda çalışan arkadaşı ile, Nvidia'nın üstün performans günlerinin neden sayılı olduğuyla ilgili konuşmuştu. Bu konuşma, DeepSeek'in R1 modelini piyasaya sürmesinden birkaç gün sonraydı ve Wall Street'te kimse bunu fark etmemiş gibiydi.
'KESİNLİKLE HİÇBİR FİKİRLERİ YOK'
Emanuel "Tüm bankaların Nvidia için süper boğa alım notu var. Bu körlerin körlere rehberlik etmesi gibi bir şey. Ne hakkında konuştuklarıyla ilgili kesinlikle hiçbir fikirleri yok. Tüm argümanları gerçeklikten tamamen kopmuş durumda" diyor.
31 Ocak sabahı itibarıyla 67 banka analistinden 61'i Nvidia'yı 'satın al' notuyla derecelendiriyor. Biri Deutsche Bank'tan olmak üzere altı analist ise 'tut' notunu veriyor. Nvidia için hiçbir analist 'sat' notunu vermiyor.
Emanuel bu duruma ilişkin "Argümanlarını savunmaya çalışıyorlar. 'Sektör uzmanlarıyla konuşuyoruz' diyorlar ama bu, berbere saçınızı kestirmeniz gerekip gerekmediğini sormak gibi bir şey" ifadelerini kullanıyor.
'DURUM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL'
Emanuel'in iddialarının özü şu:
Teknoloji şirketleri, derin öğrenme ve yapay zekanın, internetin ortaya çıkışından bu yana en büyük teknolojik ilerlemeler olduğunu belirledi. Bu teknolojiyi işlerine entegre etmek için, yapay zeka modellerini inşa etmeli ve eğitmelilerdi. Bu da çok fazla veri ve hesaplama kaynağı gerektiriyordu. Nvidia, bu şirketlerin ihtiyaç duyduğu temel donanımları satıyor ve en gelişmiş çiplerindeki kâr marjları muazzam. Ancak bu durum sürdürülebilir değil.
Birincisi, yapay zeka şirketleri, bir yapay zeka modelini eğitmek için ne kadar çok veri kullanırsa o kadar iyi hale geldiğini söylüyor ancak endüstri kaliteli veri eksikliği yaşıyor olabilir. Yani yapay zeka ölçeklemesini yavaşlatabilecek bir veri duvarı beliriyor olabilir.
Ayrıca, donanımlar sürekli olarak daha iyi hale geliyor, bu nedenle şirketler birkaç yıl sonra eski donanımları kullanmak istemeyebilir. Bu da onları her zaman en iyi donanımı elde etmek için daha fazla harcama yapacaklar bir döngüye sokar. Ancak sonunda bu şirketler büyük yatırımlarının karşılığını görmek isteyecektir.
Alphabet gibi bazı şirketler çip üretimine de yatırım yapıyor. Nvidia'nın donanımı en iyisi ama bu hep böyle olmayabilir. Diğer şirketler Nvidia ile rekabet edebilmek için yeni yatırımlar yapıyor.
Üstelik, yeni yapay zeka şirketleri, daha verimli olduğunu gösteriyor. DeepSeek, daha az çip kullanarak yapay zeka modelini kısa sürede eğittiğini açıkladı.
Sürdürülemez harcamalar ve veri merkezi inşaları, işlenecek daha az eğitim verisi, daha iyi donanımlar ve daha verimli yapay zeka... Tüm bunlar, Nvidia müşterilerinin Nvidia donanımlarına şu anda yaptıkları kadar para harcamaya devam edeceklerini hayal etmenin zor olduğu bir gelecek sunuyor.
'SADECE MERAKIMDAN YAZIYORUM'
Yapay zekayı eğitmek ve entegre etmek önemli ölçüde ucuzlayacaksa bu büyük teknoloji şirketleri neden fahiş miktarda para harcamaya devam etsin? Emanuel için bu durum, Nvidia'nın neden bu kadar yüksek bir fiyat/kazanç oranıyla işlem gördüğünü sorgulamasına neden oldu.
Emanuel, Nvidia'ya yönelik olumsuz beklentileri nedeniyle saatte 1000 dolar kazanıyor olsa da hisse senedinde hiçbir zaman kısa pozisyon tutmadığını söyledi.
MarketWatch'a "Sadece entelektüel merakımdan yazıyorum, doğrudan para kazanmak için değil," diyen Emanuel, blog yazısında ortaya koyduğu noktaların Nvidia için olumsuz olabileceğini ancak yine de bunların yapay zeka için olumlu bir gelecek çizdiğini düşünüyor.
Wall Street bankaları büyük yatırımcı sınavında
Wall Street' Fed beklentisini güncelledi
Wall Street devlerinden TCMB faiz kararı için farklı senaryolar