Maliyecilerin, çiftçinin arazisinde beyan edilenden fazla meyve ağacı varsa ‘gelire tabi’ diyerek vergi istediği ileri sürüldü.
Başak Kaya’nın Sözcü’deki haberine göre ekipler, son olarak Niğde’nin merkeze bağlı Aktaş kasabasında 70 yaşındaki İbrahim Küpeli’nin elma ağaçlarını saydı. Küpeli, ‘’Beyan edilenden fazla meyve ağacı varsa devlet vergi istiyor, bu sene elmayı zaten dolu vurdu satamadık, elimizde kaldı, çürüdü kazanamadık’’ dedi.
DEVLETTEN FİDE BAŞINA DESTEK
Atadan dededen kalma elma bahçeleri olduğunu ifade eden Küpeli, sözlerine şöyle devam etti:
“2019 yılında fidesini 5 liradan alıp diktim. Devlet o zaman fide başına destek de veriyordu. Geçenlerde maliyeciler geldi ve bahçedeki elma ağaçlarını saydı. Beyanımızda 2 bin adetmiş, şimdi 2 binin üzerinde çıkınca ‘Vergiye tabi olacaksın’ dediler. Bu nasıl bir iş anlamadım.”
GELİR İDARESİ’NDEN AÇIKLAMA
GİB'den yapılan açıklamada, bir gazetede yayımlanan "Şimşek şimdi de elma bahçelerine daldı" başlıklı haberin kamuoyunu yanlış ve eksik bilgilerle yanıltmak üzere bilinçli yazıldığı aktarıldı.
Konuya ilişkin alınan ihbarda, mükellefin işletme büyüklüğünü aşacak sayıda meyve ağacı bulunduğunun tespit edildiğinin belirtildiği açıklamada, "İlgili bölgede ihbar üzerine inceleme ve yoklama yapıldı. Bu tip ihbarlar hiçbir şekilde Sayın Hazine ve Maliye Bakanı'mıza gelmez, ihbar ve şikayetler kendi mekanizması içerisinde merkez ve defterdarlık birimlerine yapılır." değerlendirmesinde bulunuldu.
Adil rekabet için denetim yapıldı
Açıklamada, ihbarın ardından tespitler için gereğinin yerine getirildiği belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:
"Yapılan tespitlerde, haberde belirtildiği üzere mükellefin arazisinde 2 bin değil işletme büyüklüğü sınırını aşan 7 binin üzerinde elma ağacı olduğu belirlenmiş, diğer çiftçilerimizin mağdur olmaması ve üreticilerimiz arasındaki rekabetin adil şekilde korunması için söz konusu denetim gerçekleşmiştir."
GİB'in burada en temel amacının kayıt dışılığı önleyerek mükelleflerin kayıt altına alınmasını sağlamak olduğuna işaret edilen açıklamada, bu bölgede haberde adı gecen mükellefin yanında işletme büyüklüğü ölçüsünü aşan diğer mükellefler nezdinde de denetim ve yoklamaların gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.
Hukuki haklar kullanılacak
Açıklamada, GİB'in ve ilgili birimlerin vatandaşlardan gelen ihbar ve şikayetleri değerlendirmek ve incelemekle yükümlü olduğu vurgulanırken, şunlar kaydedildi:
"İhbar üzerine gerçekleştirilen incelemeler, adil ve şeffaf bir vergi denetimi sağlama amacı da taşımaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında anlaşılmaktadır ki gazete Gelir İdaresi'nden doğru bilgiye ulaşma gereği bile duymadan çiftçilerimiz üzerinden sadece algı operasyonu amacıyla haberi kaleme almıştır, kamuoyunu yanıltıcı habere ilişkin hukuki hakkımızı kullanacağız."
Altı ilde idare ve vergi mahkemeleri kuruluyor
Bakan Şimşek'ten vergi mesajı: Dürüst mükellefin yanındayız
Şimşek: Vergide adaleti daha da güçlendireceğiz