İspanya, ülkede hızla tırmanan konut krizini kontrol altına almak amacıyla mülk alımlarına yönelik sıkı bir mevzuat getirmeyi planlıyor.
İspanya, yabancı alımlarını azaltarak ülkenin artan konut krizini daha iyi idare etmek amacıyla AB dışındaki alıcılar tarafından yapılan mülk alımlarına yüzde 100 vergi uygulamaya hazırlanıyor.
Bu, Başbakan Pedro Sanchez'in konut krizini iyileştirmek amacıyla yakın zamanda uygulamaya koyduğu 12 önlemden biri.
İspanya, yükselen enflasyon ve faiz oranlarıyla daha da kötüleşen emlak fiyatlarının ardından, kiralamak ya da satın almak için uygun fiyatlı mülk eksikliği ile karşı karşıya.
Konut talebinin arzı önemli ölçüde aşması ve dolayısıyla fiyatların daha da yükselmesi anlamına gelen yeni konutların inşa edilmemesi nedeniyle daha da kötüleşen bu durum, bölge sakinleri arasında öfke ve hoşnutsuzluğa yol açtı.
'TOPLUM İKİ SINIFA BÖLÜNMÜŞ DURUMDA'
The Guardian'ın haberine göre Başbakan Sanchez Madrid'de düzenlenen bir ekonomik forumda, "Batı belirleyici bir meydan okumayla karşı karşıya: Zengin ev sahipleri ve yoksul kiracılar olarak iki sınıfa bölünmüş bir toplum haline gelmemek" dedi.
"Bir fikir vermesi açısından, sadece 2023 yılında Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlar İspanya'da yaklaşık 27.000 ev ve daire satın aldı. Ve bunu içinde yaşamak için yapmadılar, ailelerinin yaşayacak bir yere sahip olması için yapmadılar, spekülasyon yapmak için yaptılar, onlardan para kazanmak için yaptılar, ki biz - içinde bulunduğumuz kıtlık bağlamında - buna kesinlikle izin veremeyiz."
Başbakan konunun ne kadar ciddi olduğunu ve konut krizinin devam etmesi halinde ortaya çıkabilecek potansiyel ekonomik ve sosyal sonuçları vurguladı.
Teklifin nasıl işleyeceği veya ne zaman onaylanıp sonuçlandırılacağı konusunda daha fazla bilgi verilmedi.
İrlanda ve Hollanda gibi diğer büyük Avrupa ekonomileri de son birkaç aydır konut kriziyle karşı karşıya.
İSPANYA'NIN KONUT İTİBARI RİSK ALTINDA
İspanya, özellikle Barselona, İbiza ve Marbella gibi bölgelerde ikinci konut ve tatil evleri için uzun zamandır en popüler destinasyonlardan biri olmuştur.
İlginin önemli bir kısmı ABD'li, İngiliz ve Faslı alıcılardan gelirken Venezuelalı ve Meksikalı alıcıların ilgisi de son birkaç yılda artmıştır.
Plana karşı çıkanlar, bu tür kısıtlamaların ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan turizm sektörü üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini savunuyor.
Konut kriziyle mücadele için önerilen diğer tedbirler arasında sosyal konut arzının artırılması ve kısa dönemli kiralık daireler üzerindeki kısıtlamaların sıkılaştırılması yer alıyor.
Sanchez ayrıca mevcut mülklerin yenilenmesi ve uygun fiyatlarla kiralanması için teşvik verilmesini önerdi.
İspanya'da konut fiyat artışına sert önlem
Kampanya gündem geldi, konut fırsatçılarına gün doğdu