Elon Musk, iş dünyasındaki başarısını siyasette de göstermeye çalışırken Avrupa'da siyasi tartışmaların merkezine oturdu. İngiltere ve Almanya liderlerine yönelik eleştirileri, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere'nin endişe dolu açıklamalarına neden oldu.
ALMANYA VE İNGİLTERE'DEKİ TARTIŞMALAR
Musk, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u istifaya davet ederken, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ı "ulusal bir utanç" olarak tanımladı. İngiltere’de göçmen karşıtı Reform Partisi lideri Nigel Farage’a yönelik eleştirileri ve Tommy Robinson’a verdiği destek, İngiliz siyasetini karıştırdı. Robinson’a "özgürlük" çağrısı yapan Musk, Farage’ın aşırı ılımlı olduğunu iddia ederek partide değişim istedi.
NORVEÇ BAŞBAKANI STOERE: ENDİŞELİYİM
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, Musk’ın diğer ülkelerin iç işlerine karışmasını eleştirerek, "Bir milyarderin sosyal medya gücü ve ekonomik kaynaklarıyla siyasete bu kadar müdahil olması tehlikeli" dedi. Norveç’e benzer bir müdahale olması durumunda siyasetçilerin birlik içinde hareket ederek tepki göstermesi gerektiğini belirtti.
TRUMP VE AVRUPA'DA TEPKİLER
ABD’de Donald Trump’ın seçim kampanyasına yüksek miktarda bağış yapan Musk, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’e "tiran", Başbakan Scholz’a ise "salak" diyerek tartışmalar yarattı. Avrupa’daki bu sıra dışı müdahaleler, Musk’ın sadece iş dünyasında değil, siyasette de etkisini artırmak istediğini gösteriyor.
Elon Musk’ın bu çıkışlarının Avrupa’daki etkisi tartışılmaya devam ederken, Avrupa liderleri bu duruma nasıl yanıt vereceklerini değerlendirmek zorunda kalıyor. (DW Türkçe)
İtalya Başbakanı Meloni: Musk "olağanüstü bir yenilikçi"
Musk'tan New Orleans saldırısına ilişkin açıklama
Elon Musk'ın Alman aşırı sağcılara desteği tartışma yarattı
Trump yetkilerini Elon Musk'a devretti mi?