FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump Beyaz Saray’a doğru ilerlerken her şeyin tozpembe olacağını hayal ediyor. Ancak 2025 takvimine bakan ekonomistler aynı fikirde değil.
Fortune’un haberine göre ABD’den ve Avrupa’dan 200’ün üzerinde ekonomistler yapılan bir araştırma ikinci Trump dönemine ilişkin hiç de olumlu mesajlar içermiyor.
Financial Times ve Chicago Üniversitesi Booth İşletme Okulu tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre uzmanların büyük çoğunluğu ‘Maganomics’ olarak adlandırdığı agresif Trump politikalarının ABD’nin ekonomik büyümesine zarar vereceğini öngörüyor. Ekonomistlerin önemli bir bölümü de Trump politikalarının muhtemelen enflasyonist olacağını tahmin ediyor.
Endişelerin birçoğunun temelinde Trump’ın gümrük vergisi politikaları var. ABD’nin milyarder başkanı Çin’e %60 tarifeyle, dünyanın geri kalanına ise %10 ila %20 arasındaki tarifelerle gümrük vergisi uygulamayı öneriyor.
Öte yandan ekonomistlere göre Trump’ın vaatlerinde yer alan diğer vergi indirimleri ekonomik büyümeyi, tüketici harcamalarını ve tüketici güvenini artırma potansiyeli taşıyan serbest piyasa yaklaşımını teşvik edebilecek nitelikte.
Ancak ankete ABD’den katılan yaklaşık 50 kadar ekonomistin yarısından fazlası Trump politikalarının nihayetinde ABD ekonomisi üzerinde bazı olumsuz etkiler yaratacağını düşünüyor. ABD’li katılımcıların %10’luk bir kısmı ise şimdiye kadar şaşırtıcı bir biçimde dirençli kalabilen piyasa üzerinde büyüm bir olumsuz etki oluşabileceğini öngörüyor.
Tüm bu karamsar beklentilere rağmen Atlantik’in öteki yakasında ise ekonomiye ilişkin öngörüler çok daha korkutucu.
FT tarafından yapılan bir diğer anket araştırmasında göre Euro Bölgesi’ndeki analistlerin %13’ü ülkelerinin ‘Maganomcis’ten önemli ölçüde olumsuz etkileneceğini tahmin ediyor. Ekonomistlerin %72’si ise Trump politikalarının bazı olumsuz yansımalarını öngörüyor.
Piyasalar ne diyor?
Ekonomistlerin bakış açısı, Trump’ın bir kez daha Oval Ofis'e dönmesini destekleyen Cumhuriyetçi seçmenlerin bakış açısıyla çelişiyor.
Aralık ayında 2.000'den fazla kişiyle yapılan bir Gallup anketi, Cumhuriyetçilerin %88'inin borsanın yükselmesini beklediğini ve %87'sinin enflasyonun makul bir oranda kalmasının öngörüldüğünü ortaya koydu.
Bağımsız seçmenlerin %40'ı ve Demokratların %15'i ile karşılaştırıldığında, Cumhuriyetçilerin %78'lik bir kısmının genel ekonomik refah öngörmesi dikkat çekiyor.
JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, bankacıların hafif bir mevzuat ortamı ihtimalinden memnun olduğunu söylese de finans sektörünün ekonomi konusundaki genel fikir birliği hâlâ belirsiz.
Goldman Sachs'tan Ronnie Walker'ın konuyla ilgili paylaştığı bir notta, "Yüksek gümrük vergisi tarifelerinin GSYİH üzerindeki doğrudan etkisinin mütevazı bir şekilde negatif olması muhtemeldir. Yüksek fiyatların reel gelire ve tüketici harcamalarına vuracağı darbe, özellikle de diğer ülkeler misilleme yaparsa, ticaret açığının düşmesinden daha ağır bir etki yaratacaktır” ifaldelerine yer veriyor.
Walker, 2018 ve 2019'da uygulanan tarifelerin etkilerine dikkat çekiyor ve gümrük vergisi politikalarına ilişkin şu uyarıları sözlerine ekliyor:
"Böyle bir senaryoda finansal piyasaların tepkisi, iş dünyasının duyarlılığındaki bozulma, yatırıma ilişkin ticaret politikasındaki belirsizliğin artması ve tedarik zinciri kesintileri gibi olumsuz dolaylı etkiler de ortaya çıkacaktır. Bu kanallar daha belirsizdir ve sonuçları muhtemelen doğrudan etkilerden daha büyük olabilir.”
Goldman Sachs: Avrupa'da gaz fiyatlarının yükselme riski var
Trump: ABD'de dünyada alay konusu haline geldi
Panama Kanalı krizi sürüyor: Mulino'dan Trump'a yanıt