FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dolandırıcılar ceplerinizdeki parayı ele geçirmek için yeni yöntemler aramaktan vazgeçmiyor. New York Post’un haberine göre dolandırıcılık önleme firması GBG tarafından yapılan ve 1200 sektör analistinin katıldığı bir ankete göre katılımcıların %79’u geçen yıl karşılaştıkları dolandırıcılık faaliyetlerinin arttığını söyledi.
Metro Bank’in Dolandırıcılık ve Soruşturma Birimi Başkanı Baz Thompson da This is Money’deki açıklamasında, “Dolandırıcılık her zaman evrilir. Artık suçluların yapay zekadan ve makine öğreniminden de faydalanıyor olması nedeniyle dolandırıcılık yöntemlerinin giderek daha sofistike olmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
Ankete katılanların %96’sı dolandırıcıların giderek daha fazla gelişmekte olan tekniği kullanarak insanları soymasının endişe verici olduğunu söyledi.
Thompson dolandırıcılıkları önlemenin birçok yolu olsa da herkesin hâlâ bir sonraki kurban olabileceği konusunda uyarıyor. Dolandırıcılık uzmanı, “Bizim sistemlerimiz müşterilerimizi korumak için sürekli olarak evrilmeli. Ancak bütün müşterilerimizi ve işletmeleri kulağa gerçek olamayacak kadar iyi gelen tekliflere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz” açıklamasında bulundu.
Dolandırıcılara karşı kişisel veya finansal bilgilerinizi korumak için size gelen herhangi bir talebin meşru olup olmadığını doğrulamanız oldukça önemli
İnternet alışverişi dolandırıcılığı
Birçok insan eski kıyafetlerini, mobilyalarını ve istenmeyen eşyalarını satmak için çeşitli ticaret platformlarına güveniyor. Bu platformlardaki bazı müşterilerse ürünleri ucuza alıp uygun bir fiyata tekrar satmaya çalışıyor.
Dolandırıcılarsa kandırabilecekleri saf müşterileri avlamak için pusuda bekliyor. Thompson, "Son 12 ayda, malları cazip fiyatlarla satışa sunan ve ardından müşterileri satın almaya ikna eden dolandırıcıların sayısında bir artış gördük" dedi.
Bu tür dolandırıcılar gülünç derecede ucuz fiyatlara teklifler sunuyor ve ardından ürünü teslim almadan önce kredi kartı bilgilerini göndermenizi istiyor. Kartınızdan istedikleri tahsilatı yaptıktan sonraysa ortadan kayboluyorlar.
Uzmanlar bu tür dolandırıcılık yöntemlerinden kaçınmak için kredi kartı bilgilerini sadece güvenilir platformlarla paylaşmayı öneriyor.
Rol yapma üstadı dolandırıcılar
Yeni yılda en fazla artması beklenen dolandırıcılık türlerinden birisi de rol yapma dolandırıcılığı. Zira dolandırıcılar artık kurbanlarının güvenebileceği kişilerin kimliğine bürünerek şeytani planlarını gerçekleştirebiliyor.
Bu tür taktikler geçmişte kendilerini polis veya devlet görevlisi gibi tanıtan kişiler tarafından telefonla, e-postalar veya telefon görüşmeleri yoluyla gerçekleştirilirdi. Günümüzde ise yapay zeka teknolojileriyle en yakınınızdaki kişilerin sesi ve görüntüsü bile inandırıcı biçimde taklit edilebilir hale geldi.
Thompson “Ödenmemiş faturaların ödenmesi için hızlı hareket etmenizi isteyen ve tehdit unsuru bulunduran çağrılar duraklamanız gereken uyarı işaretleri olmalıdır” diyor.
Kripto dolandırıcıları
Kripto para birimlerinin artan popülaritesi hırslı yatırımcıları dolandırıcılar için kolay hedef haline getirdi. Günümüzde birçok kişi Bitcoin veya kripto yazan herhangi bir varlığa kolayca yatırım yapabiliyor. Ancak yatırımcıların aldıkları risklerin farkında olması oldukça önemli.
Dolandırıcılar saf yatırımcıların işlemlerini aceleye getirmesini sağlayarak, sahte platformlar ve yüksek getiri vadeden işlemeler yoluyla varlıklarını ele geçirmeye çalışıyor. Uzmanlarsa yatırımcıların güvenilir platformlar kullanmasını ve satın almayı hedefledikleri kripto paralar konusunda derinlemesine araştırma yapmasını tavsiye ediyor.
Sahte konser ve etkinlik biletlerine dikkat
Dolandırıcılar bir etkinliğe katılmak için bilet aradığınızda bile eğlencenizi mahvetmenin bir yolunu bulurlar.
Paraya aç dolandırıcılar yüksek fiyatlara rağmen favori müzisyenini görmek isteyen hevesli hayranlara kara borsadan sahte bilet satmalarıyla bilinirler. Bununla birlikte bazı konser müdavimleri aşırı ucuz fiyatlara satılan sahte biletleri satın alma konusunda fazla hızlı davranabilir.
Uzmanlar dolandırıcıların kurbanı olamamak için teklifin ne kadar ucuz olduğuna bakılmaksızın doğrulanmamış satıcılardan bilet alamamayı tavsiye ediyor.
16 yaşında kayboldu... 52 yıl sonra bulundu!
Güney Kore'de nüfusun 0'undan fazlası kriptoda
Dolandırıcılık olayları için 'emsal' niteliğinde karar