Güney Kore'deki uçak faciasında ölen 179 kişi için ülkede yas havası hakim.
Yetkilier, Jeju Air uçağının neden düşüp alev aldığını araştırırken ülkede bugün bayraklar yarıya indi. Yas, yedi gün boyunca sürecek.
Boeing 737-800 tipi uçak, 181 kişiyi Tayland'dan Güney Kore'ye taşırken bir yardım çağrısı yapmış ve ardından bariyere çarpıp patlamıştı.
Enkazdan çıkarılan iki uçuş görevlisi dışında, 2216 sefer sayılı Jeju Air uçağındaki herkes hayatını kaybetti.
Şimdi ülkede en önemli tartışma konusu kazaya yol açan etkenler.
KAZA ANI VE İLK BULGULAR
NTV'den Derya Doğan'ın haberine göre; Tayland’dan Güney Kore’ye seyahat eden uçak, inişe kısa bir süre kala acil durum ilan etti ve pilot kontrol kulesine bir kuş çarpması yaşandığını bildirdi. Ancak uzmanlar, olayın yalnızca kuş çarpmasıyla açıklanamayabileceğini düşünüyor.
HAVALİMANI İNŞAATINA YÖNELİK ELEŞTİRİLER
Silla Üniversitesi Havacılık Bilimi Profesörü ve eski pilot Kim Kwang-il, kazanın pistin sonunda uluslararası standartlara aykırı olarak inşa edilen katı bir yapının etkisiyle büyüdüğünü iddia etti. Kim, “Normalde bir pistin sonunda bu tür sert engeller olmaz. Bu yapının varlığı, kazanın ciddiyetini artırmış ve uçağın alev almasına neden olmuştur” dedi.
KURTARMA ÇALIŞMALARI VE YAS SÜRECİ
Olay yerine intikal eden ekipler, enkaz alanında ceset parçalarını toplamaya devam ediyor. Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, uçağın kara kutularının bulunduğunu ve kazanın tüm detaylarının inceleneceğini duyurdu. Kazada hayatını kaybedenlerden 141 kişinin kimlik tespit işlemleri tamamlanırken, aileler kayıplarını öğrenmek için havaalanında kurulan özel çadırlarda bekliyor.
BOEING 737-800 MODELLERİNE ÖZEL İNCELEME
Güney Kore, ülkedeki 101 adet Boeing 737-800 model uçağı için özel bir inceleme başlatacağını duyurdu. ABD’li müfettişlerin de katılacağı soruşturmada, kazanın teknik bir arızadan mı, kuş çarpmasından mı yoksa havalimanı inşaatından mı kaynaklandığı netleştirilmeye çalışılıyor.
ULUSLARARASI STANDARTLARINA UYUM TARTIŞMALARI
Profesör Kim, uluslararası havacılık güvenliği standartlarına uyulmadığına dikkat çekerek, “Havaalanı pistinin sonundaki yapının varlığı, kazayı daha da ölümcül hale getirdi. Eğer o yapı yerine yalnızca çitler olsaydı, uçak daha az hasarla durabilirdi” ifadelerini kullandı.
HÜKÜMETTEN ACİL GÜVENLİK İNCELEMELERİ
Güney Kore’nin geçici Devlet Başkanı Choi Sang-mok, havacılık güvenliği sisteminin acilen gözden geçirileceğini ve benzer felaketlerin önlenmesi için gerekli tüm önlemlerin alınacağını açıkladı.
Kaza, hem havacılık güvenliği standartlarının yeniden değerlendirilmesini hem de havalimanı inşaatındaki ihmalleri gündeme getirdi. Araştırmalar, trajedinin nihai nedenlerini ortaya koyarken, kayıplar için yas süreci ülkede devam ediyor.
Dışişleri'nden Güney Kore'ye başsağlığı mesajı
Güney Kore'de uçak kazası faciası