FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çürük tahvili şirketler son dört yılın en hızlı ivmesiyle temerrüde düşüyor. Şirketler Kovid pandemisi sırasında sağladıkları ucuz kredileri yeniden finanse etmekte zorlanıyor.
Küresel kaldıraçlı kredi piyasasındaki temerrütler ekim ayına kadar olan 12 aylık süreçte %7,2 oranında yükseldi. Financial Times’ın haberinde yer alan Moody’s raporuna göre bu 2020’nin sonundan bu yana ulaşılan en yüksek oran. Söz konusu şirketlerin önemli bir kısmını ise Amerikan şirketleri oluşturuyor. Temerrüde düşen şirketler arasındaki aslan payını ise yüksek faiz oranlarıyla borçlanan işletmeler aldı.
Kredileri geri ödemekte zorlanan şirketlerdeki artışla, yüksek getirili tahvil piyasasındaki temerrütlerde görülen çok daha mütevazı yükseliş önemli bir tezat oluşturuyor. Bu da ABD’deki kurumsal şirketlerin önemli bir kısmının hızla büyüyen yüksek riskli kredi piyasasına yöneldiğini vurguluyor.
Kaldıraçlı krediler değişken faiz oranlarına sahiptir. Pandemi döneminde çok düşük olan tahvil faizleri söz konusu kredileri yatırımcılar için çok daha cazip hale getiriyor dolayısıyla da borçlanma maliyetlerini düşürüyordu. Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarıyla birlikte durum değişti. İlk faiz artırımının üzerinden önemli bir zaman geçse de yüksek faiz ortamının etkileri şimdilerde şirketler üzerinde hissedilebiliyor.
FT haberine göre UBS Varlık Yönetimi Kredi Portföyü Yöneticisi David Mechlin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Düşük faiz ortamında çok fazla tahvil ihracı vardı ve yüksek faizlerin neden olduğu stresin yüzeye çıkması için zamana ihtiyaç vardı. Bu temerrüt trendi 2025 yılında da devam edebilir” ifadelerine yer verdi.
Ağır borçlanma maliyetleri ve sayısı azalan kredi sözleşmeleri borçluların kredilerini uzatmak için alternatif yollara başvurmasına sebep oldu.
Moody’si verilerine göre ABD’de çürük tahvillerin temerrüt oranları on yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Analistler faizlerin daha uzun süre yüksek kalma ihtimalinin temerrüt oranları üzerinde yukarı yönlü baskıyı sürdürebileceğini belirtiyor.
Bu temerrütlerin önemli bir kısmı sorunlu kredi takasları olarak adlandırılan işlemleri içeriyor. Bu tür antlaşmalarda borçlular iflastan kaçınmayı sağlamanın bir yolu olarak kredi koşullarını değiştiriyor ve vadeleri uzatıyor. Ancak bu süreçte yatırımcılara daha az geri ödeme yapılıyor.
S&P Global Ratings’in Özel Piyasa Analitiği Başkanı Ruth Yang’a göre bu tür antlaşmalar bu yılki temerrütlerin yarısından fazlasını oluşturuyor. Bu aynı zamanda tarihi bir zirve niteliğinde. Yang, “Sorunlu kredi takası şartları borç verenlerle uyuşmadığında bu gerçekten bir temerrüt olarak kabul edilir” açıklamasında bulundu.
Moody's raporunda, "Kamu veya özel piyasalara giremeyen düşük puanlı yalnızca kredi veren şirketlerin bir kısmı, 2024'te borçlarını yeniden yapılandırmak zorunda kaldı ve bu da yüksek getirili tahvillerde görülenden daha yüksek kredi temerrüt oranlarına neden oldu" ifadelerine yer verildi.
Portföy yöneticileri, bu yüksek temerrüt oranlarının son yıllarda kaldıraçlı kredi piyasasında yaşanan değişikliklerin bir sonucu olduğundan endişe ediyor.
Man Group'un Kıdemli Yüksek Getirili Fon Yöneticisi Mike Scott, "Kaldıraçlı kredi piyasasında on yıllık sınırsız bir büyüme yaşadık" dedi. Sağlık ve yazılım gibi sektörlerdeki yeni borçluların birçoğunun varlıklar konusunda nispeten zayıf durumda olduğunu söyleyen Scott yatırımcıların olası bir temerrüt durumunda harcamalarının küçük bir dilimini geri alabilecekleri uyarısında bulundu.
Temerrütlerdeki artışa rağmen, yüksek getirili tahvil piyasasındaki genişleme, ICE BofA verilerine göre 2007'den bu yana en düşük seviyede. Bu da yatırımcıların getiri iştahının ne seviyelere ulaştığını gösteriyor. Scott konuyla ilgili açıklamasında, “Şu anda piyasanın bulunduğu noktada bir coşkuyu fiyatlandırıyoruz” dedi.
Borca batık şirketler için süre uzatımı
Asgari ücret güncellendi: İşverene maliyet ve işveren desteği artırıldı!
Küresel piyasalar tatil modunda