Gıdada haksız rekabetin önüne geçmek için, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 27 Kasım’da yayımladığı yeni bir yönetmelik yayınladı. Buna göre süt ve süt ürünlerinde ‘köy’, ‘ev’, ‘geleneksel’, ‘çiftlik’, ‘%100’ gibi tüketicinin yanıltılmasına sebep olan ifadeler yasaklandı.
Yayımlanan yeni yönetmenlik kılavuzunda temel görüş alanında gıdanın adı ve net miktarı dışında ürün tipine göre bulunması gerekli bilgilerde önemli revizyonlar yapıldı. Getirilen yeni hükümlere uygun olmayan ürünler 31 Aralık 2026 yılına kadar piyasada bulundurulmayacak.
Amaç etiketlerin kolay okunması
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu’nun birçok gıda ürünün etiketlenmede ifade kullanımını kısıtladığına vurgu yapılarak, yapılan değişiklikle tüketicilerin gıda etiketlerini daha kolay okuması ve anlayabilmesinin hedeflendiği belirtildi.
Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, böylece tüketicilerin yanıltıcı görsel, isim ve ifadelerin kullanımı engellendiği için doğru bilgiye ulaşabileceklerini, alım kararını verirken karşılaştırma yapmaları kolay olacak ve sağlıklarını korumak için daha bilinçli seçim yapabileceklerini ifade eden Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, “Örneğin ürün ışınlanmış ise; ışınlanmış gıda ve radura işareti zorunlu oldu. Olması gereken bileşenin yerine ikame bileşen var ise (Örnek kıyma yerine soya ile üretilen soyalı mantı); ikame bileşenin ürün adında yüzde 75 puntosu büyütülmüş olarak yer alacak. Tüketicinin bu ve benzeri detaylara göre ürüne alım kararını verdiği göz önünde bulundurduğumuzda bu bilgilerin ön yüzde yer alması tüketicinin kolayca ve bilinçli seçim yapmasını sağlayacak.
Ayrıca daha önceki mevzuat değişikliklerinde görmeye alışkın olduğumuz ‘raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilir’ gibi bir ibare geçiş hükümlerinde yer almadığı için uyum için verilen tarih, uygun olmayan etiketleri piyasada göreceğimiz son tarih olacak” diye konuştu.
Daha önce çiftlik ve köy gibi markalar ürün ismi ile birleştirilmeden kullanılabildiğine değinen Altuntaş ayrıca yurtiçinde üretilen ürünlerin etiketinde ithal, ithal ürünlerde ise yurtiçinde üretilmiş gibi algı oluşturacak marka, ifade ve görsellerde yer verilemeyeceğini aktardı.
Ürün grubuna ait özel düzenlemeler, zorunlu bilgilerin yanında özellikle isteğe bağlı eklenecek bilgilerin etiketteki varlığı, içerikte kullanılan bazı hammaddeler nedeniyle etikette yer alması gerekecek ek bilgiler ve temel görüş alanında birden çok düzenlemenin olması nedeniyle çoğu ambalaj yada etikette değişiklik olacak. Örneğin tamamen aromalı bir üründe gerçek ürün görselinin kullanılamayacak olması direkt tasarımın değişmesi anlamına gelecek.
Ambalaj üzerine fiyat etiketi uygulaması geliyor
Tüketicilerin korunması için gıda etiketlerinde yeni düzenleme!
Market etiketlerine yeni düzenleme