Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül 2024 tarihli son 6 ayı içeren Finansal İstikrar Raporu'na göre son 1 yılda parası olanların varlıkları toplamı yüksek mevduat faizi, Kur Korumalı Mevduat (KKM), altın ve likit fonların etkisiyle 5 trilyon lira artarak 10,6 trilyon liradan 15,5 trilyon liraya yükseldi. Son 6 aydaki artış da 2,5 trilyon lira oldu. Artışın 1,2 trilyonu mevduat faizinden 600 milyarı altından, 2 trilyonu ise başta likit fonlar olmak üzere yatırım fonlarından geldi.
Kredi kartı kullanımı 700 milyar lira tırmandı
Buna karşın dar gelirli kesim geçinmek için Kredili Mevduat Hesabı (KMH) ve kredi kartı kullanıma yüklendi. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, KHM'deki artış 232 milyar lira oldu, kredi kartı kullanımı yaklaşık 700 milyar lira tırmandı ve 1 trilyon 694milyar liraya ulaştı. Son aylarda taksit imkânı da sunulan KMH ürününün ihtiyaç kredisindeki payı böylece yüzde 30’a yaklaştı.
Merkez tüketici temel mal ve hizmet enflasyonu, dijitalleşme kaynaklı kullanım kolaylıkları, ödemelerde nakit kullanımının azalarak kart kullanımının yaygınlaşması, bankaların yüksek limit artırımları gibi faktörlerin taksitsiz kredi kartı bakiye büyümesinde etkili olduğunu raporda vurguladı.
Nakit çekimde yavaşlama
Öte yandan, 2024 yılı ilk yarısında kredi kartı nakit çekim (KMH dâhil) ve alışveriş işlemlerinde azami akdi faiz oranlarının yükseltilmesi ve taksit imkânlarının sınırlandırılmasının ardından taksitli kredi kartı bakiye büyümesi belirgin yavaşladı.
Limitler yüzde 40'ı aştı
Rapora göre 2024 yılı eylül ayı itibarıyla aktif olarak kredi kartı kullanan kişi sayısı 29 milyona yaklaştı. Raporda en çarpıcı rakamlardan birisi olarak kart limiti 100 bin liranın altında olanların kullandığı limitin yüzde 40'ı geçmesi yer aldı.
Sorumlu kredi kartı kullanımı için 5 kritik tavsiye
75 bin lira sıfır faizli kredi fırsatı!
Kredilerde yasal takip sayısı arttı