Adres tarifi, izni almayan ticari işletmeye “ceza” geliyor. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında Kanun yeniden düzenleniyor.
Yeni düzenlemeye göre, Türkiye’de yaklaşık 6 milyon işletmenin haritalı adres bilgisi paylaştığı belirtiliyor. Bu işletmelerden elde edilecek izin gelirlerinin yıllık 30 milyar TL’yi aşması bekleniyor. İzin bedelleri, işletmenin gelirine göre belirlenecek ve bu tutarlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili hesaplarına aktarılacak.
KİMLER İZİN ALMAK ZORUNDA?
Dünya'daki habere göre; Harita ve konum paylaşımı yapan tüm ticari işletmeler izin kapsamında yer alıyor. İzin başvuruları, işletmelere tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yapılmazsa, bir yıllık en yüksek izin bedeli kadar ceza kesilecek. Yabancı şirketler için bu ceza iki katına çıkacak.
MUAFİYET:
Doğalgaz dağıtım lisansı bulunan şirketler ise coğrafi veri izinlerinden muaf tutulacak. Ancak Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu'na kayıt olmaları gerekiyor.
ELEŞTİRİLER VE TARTIŞMALAR
Ticari Verilere Zarar İhtimali:
Harita sektöründeki uzmanlar, bu düzenlemenin ticari verilerin paylaşılması nedeniyle şirketleri zarar ettirebileceği görüşünde. Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, "Büyük yabancı firmalarla yerli küçük işletmeler aynı lisans bedelini ödeyecek. Bu durum, yerli şirketleri zor duruma düşürebilir ve rekabet eşitsizliği yaratabilir" dedi.
Keyfi Kullanım Riski:
Küçükpehlivan, afet durumlarında verilerin paylaşılmasının ticari zarara yol açabileceğini belirterek, "Veriler, afet durumunda yalnızca telif hakları saklı kalmak kaydıyla paylaşılmalı" uyarısında bulundu. Ayrıca, yabancı firmaların lisans almaması durumunda yaptırım uygulanmamasının yerli firmalara haksızlık yaratacağını ifade etti.
LİSANS ÜCRETLERİ NASIL HESAPLANACAK?
Lisans bedeli, işletmenin gelirine ve faaliyet süresine göre hesaplanacak.
Yerli Firmalar: Gelir ve kurumlar vergisi beyanlarına göre ödeme yapacak.
Yabancı Firmalar: Lisans bedeli, yerli firmalarla aynı seviyede olacak ancak bazı durumlarda iki kat bedel uygulanacak.
CUMHURBAŞKANI CEVDET YILMAZ: GERÇEK DIŞI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, esnaftan konum paylaşımı için ücret alınacağına dair çıkan haberlere yanıt verdi. Yılmaz, "Esnafa ücret geliyor" başlıklı iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu ve esnafı kapsamadığını söyledi.
BAKANLIK: ESNAFI KAPSAMIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, “Esnafa Konum Vergisi” başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Açıklamada, 7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri Kanunu’nun yalnızca coğrafi verileri üreten ve bu faaliyetlerden gelir elde eden gerçek ve tüzel kişileri kapsadığı belirtildi.
VERGİ ESNAFA DEĞİL, COĞRAFİ VERİ ÜRETENLERE
Bakanlık, sosyal medya hesaplarından ya da diğer platformlardan konum paylaşımı yapan esnafın bu düzenlemeden etkilenmeyeceğini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi’nde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri kapsamaktadır. Sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşımı yapan esnafı ilgilendirmemektedir. Dolayısıyla esnaftan konum paylaşımı için ücret alınacağı bilgisi kesinlikle doğru değildir.
BASINA AÇIKLAMA VE RESMİ BAĞLANTILAR
Bakanlık, konuyla ilgili detaylı bilgilendirme için resmi X hesabından paylaşım yapıldığını belirterek, basın mensuplarına da açıklama ve bağlantıları sundu.
KAMUOYU BİLGİLENDİRMESİ pic.twitter.com/Ga5xjnURqM
— T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Dğş. Bakanlığı (@csbgovtr) December 5, 2024
Bu açıklamalar, yanlış bilgiye dayanan haberlerin ardından kamuoyunda oluşan kafa karışıklığını gidermeyi hedefliyor.
DMM, "ESNAFA KONUM VERGİSİ GELİYOR" İDDİASINI YALANLADI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden (DMM) yapılan açıklamada, sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşan esnafa herhangi bir vergi getirilmesinin söz konusu olmadığı belirtildi.
"'7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun' esnafı değil, Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi'nde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri kapsamaktadır." ifadesine yer verilen açıklamada, kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar edilmemesi istendi.
BTK harekete geçti: 0850’li numaralar için yeni düzenleme yolda!
Düzenleme yolda: Motokurye olmak artık o kadar kolay olmayacak!
Sağlık personelinin atama ve yer değiştirmesine ilişkin düzenleme