Jeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Edirne'de Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Edirne Afetlere Hazırlık Çalıştayı'na katıldı.
Prof. Dr. Eyidoğan, Edirne’de düzenlenen Afetlere Hazırlık Çalıştayı kapsamında yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’ndeki olası bir depremin geniş bir coğrafyada etkili olacağını vurguladı:
“Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana gelebilecek bir deprem, İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale gibi Marmara’ya kıyısı olan şehirlerde büyük hasara yol açabilir. Marmara Bölgesi’nde yaklaşık 30 milyon kişi yaşıyor ve bu nüfusun büyük kısmı İstanbul’da. Böyle bir depremin ekonomik etkileri de ağır olacaktır, çünkü bölgenin gayrisafi milli hasıladaki payı %50 civarında. Bu durum, ülke ekonomisini ciddi anlamda sarsabilir.”
“SADECE İSTANBUL'A ÖZGÜ DEĞİL”
Eyidoğan, olası bir depremin yalnızca İstanbul için düşünülmemesi gerektiğinin altını çizerek, “Bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı” dedi. Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm illerin, benzer şiddette etkilenebileceğini belirtti.
AFET RİSKLERİNİ AZALTMAK İÇİN ORTAK ÇALIŞMA ÇAĞRISI
Eyidoğan, tüm belediyelerin ve kamu kurumlarının, olası afet risklerini azaltmak için iş birliği yapması gerektiğini söyledi:
“Afet farkındalığını toplumun her kesimine yaymamız gerekiyor. Yerel yönetimler, mülki amirlikler ve üniversiteler bu süreçte kritik bir rol oynamalı. Afet risklerini azaltma çalışmaları ilkokuldan başlayarak tüm eğitim katmanlarında yer almalı. Deprem, sel, taşkın ve hatta iklim değişikliği gibi risklere karşı hazırlık ve farkındalık sürekli canlı tutulmalı.”
“İLK ADIM FARKINDALIK”
Son olarak Prof. Dr. Eyidoğan, afet risklerini azaltmanın temelinde toplumun bilinçlendirilmesinin yattığını belirterek, yerel yönetimlere ve eğitim kurumlarına bu konuda büyük görevler düştüğünü ifade etti.
Depremin 2 yıllık maliyeti 2.6 trilyon lira
Deprem mağduru mükelleflere vergide kolaylık sürecek
Hatay depremiyle ilgili aranan firari mühendis yakalandı