Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, yaptığı dalışlarda müsilajın Erdek Körfezi’nden başlayarak Marmara’nın güney kıyılarında yoğunlaştığını ve kuzeye doğru ilerlediğini belirtti.
Prof. Dr. Sarı, "Müsilaj şu anda 5 ila 25 metre derinlik arasında devasa bulut kümeleri halinde görülüyor. Güney Marmara’dan başlayıp İstanbul Adaları, Yalova ve Gemlik Körfezi’ne kadar yayıldı. İzmit Körfezi de 1-2 hafta içinde bu tehlikeyle yüzleşecek" dedi.
YÜZEYE YAKLAŞIYOR: GÖRÜNTÜLER ENDİŞE VERİCİ
Vatandaşların Mudanya ve Yalova’daki balıkçı barınaklarında çektiği görüntüler, müsilajın artık deniz yüzeyine kadar çıktığını ortaya koyuyor. Prof. Dr. Sarı, “Kıyılarda müsilajı çıplak gözle görmek mümkün hale geldi. Bu, durumun ciddiyetini bir kez daha gösteriyor” diye konuştu.
“ACİL ÖNLEMLER ALINMAZSA DAHA KÖTÜSÜ GELİYOR”
Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi'ne atık salınımının acilen durdurulması gerektiğini vurgulayarak şu uyarılarda bulundu:
Arıtma Tesisleri: Çalışmayan tesislerin hızla devreye alınması gerekiyor.
Endüstriyel Atıklar: Sanayi tesislerinin atık yönetimi sıkı bir şekilde denetlenmeli.
Evsel Atıklar: Şehirlerden denize ulaşan evsel atıkların arıtılması şart.
Prof. Dr. Sarı, “Eğer bu adımları hızla atmazsak, önümüzdeki ilkbahar ve yaz aylarında çok daha büyük bir müsilaj felaketiyle karşılaşabiliriz” dedi.
MARMARA DENİZİ İÇİN ZAMAN DARALIYOR
Müsilajın yalnızca bir sonuç olduğunu belirten Prof. Dr. Sarı, bu çevresel felaketin kökenindeki kirlilik sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyledi:
Bugün alacağımız önlemler, Marmara Denizi’ni kurtarmak için son şansımız olabilir.
Deniz ekosisteminin korunması ve Marmara’nın eski sağlıklı haline dönmesi için bölgedeki tüm paydaşların harekete geçmesi gerektiği vurgulanıyor.
Marmara’da müsilaj tehlikesi: Kâbus geri dönebilir!
Marmara Denizi'nin sıcaklığı 2.5 derece arttı: Müsilaj alarmı!
Marmara'da sert rüzgar: İstanbul’da yağmur 3 gün sürecek!