FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de Z kuşağı borç batağında boğuluyor. 'Şimdi al sonra öde' hizmetleri hızla artıyor ve Z kuşağı başını kuma gömmeye ve harcamaya devam ediyor.
Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, her zamankinden daha fazla alışverişçi, Amerikalılar enflasyonun kalıcı etkisini hala hissederken ve zaten rekor seviyede kredi kartı borcuna sahipken ödemeleri yayma olanağı cazip göründüğünden, bu tatil sezonunda ‘şimdi al, sonra öde’ planlarını daha çok kullanmaya doğru gidiyor.
‘Şimdi al, sonra öde’yle yüzde 11 daha fazla harcama
The Associated Press’in haberine göre, veri şirketi Adobe Analytics, alışverişçilerin bu tatil sezonunda ‘şimdi al, sonra öde’ hizmetini kullanarak bir yıl öncesine göre yüzde 11,4 daha fazla harcama yapacağını öngörüyor. Şirket, alışverişçilerin 1 Kasım - 31 Aralık döneminde üçüncü taraf hizmetlerini kullanarak 18,5 milyar dolar değerinde mal satın alacağını ve yalnızca Siber Pazartesi günü 993 milyon dolar değerinde satın alma yapacağını tahmin ediyor.
‘Şimdi al, sonra öde’ özellikle düşük kredi puanına sahip veya kredi geçmişi olmayan tüketiciler için cazip bir hizmet olarak öne çıkıyor. Buna en iyi örneği ise gençler oluşturuyor çünkü hizmeti sağlayan şirketlerin çoğu yalnızca yumuşak kredi kontrolleri yapıyor ve kredi kartı şirketlerinin aksine, kredi bürolarına kredileri ve ödeme geçmişlerini bildirmiyor.
Kullanıcılar kendilerini güvende hissediyor
Bu tatil sezonunda, ‘şimdi al, sonra öde’ kullanıcıları bir işlemin ters gitmesi halinde kendilerini daha güvende hissedebilir. CFPB, Mayıs ayında ‘şimdi al, sonra öde’ şirketlerinin geri ödeme talep etme ve işlemlere itiraz etme yolları sağlamak gibi geleneksel krediyi yöneten diğer düzenlemelere uyması gerektiğini söylüyor.
‘Şimdi al, sonra öde’ planını kullanmak için, tüketiciler genellikle banka hesap bilgileri veya bir banka veya kredi kartıyla kaydoluyor ve satın alımları genellikle sekiz hafta veya daha uzun süre boyunca aylık taksitler halinde ödemeyi kabul ediyor. Krediler, düşük veya hiç faiz gerektirmeyen veya geç ödeme gibi yalnızca koşullu ücretler gerektirecek şekilde pazarlanıyor. Klarna, Afterpay ve Affirm en büyük üç ‘şimdi al, sonra öde' şirketi olarak öne çıkıyor.
Daha fazla faiz ve masraf
Ancak tüketici savunucuları, kredi kartı kullanarak ödeme planlarına kaydolarak alışveriş yapanların daha fazla faiz ve ücretle karşılaşabileceği konusunda uyarıyor. Bunun nedeni ise, alışveriş yapanın, ‘şimdi al, sonra öde’ kredisinin kendisinden kaynaklanan gecikme ücretleri, faiz veya cezalara ek olarak, aydan aya yapılırsa kredi kartı ödemesinde faize maruz kalması. Uzmanlar, bu nedenle ‘şimdi al sonra öde’ hizmetlerini ödemek için kredi kartı kullanılmamasını öneriyor.
Tüketici gözlemcileri ayrıca, planların tüketicilerin aşırı harcama yapmasına yol açtığını çünkü tam fiyatı önceden ödememenin, en azından alışveriş yapanın zihninde, daha küçük satın alımlar için daha çok yer açtığını söylüyor. Ayrıca gözlemciler tüketicileri, otomatik ödemelerin birikebileceği ve kredi kartı ekstresi gibi merkezi bir raporlama olmadığı için, birden fazla ‘şimdi satın al, sonra öde’ hizmetini kullanırken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Yüzde 20 daha fazla harcama
Finansal hizmetler şirketi LendingClub'ın baş müşteri sorumlusu Mark Elliott, “Şimdi al sonra öde, zaten yapacağınız satın alımlar için yenilikçi bir araç olabilir. Asıl zorluk ise aşırı harcamayı körüklemesi” diyor.
Satıcılar için, bu hizmetin çekiciliğinin bir nedeni de bu. Perakendeciler, ‘şimdi al, sonra öde’ seçeneği sunulduğunda müşterilerin daha büyük sepetlere sahip olma veya gezinmeden ödemeye geçme olasılıklarının daha yüksek olduğunu keşfediyor. New York Federal Rezerv Bankası’nın yayınladığı bir raporda, ‘şimdi al, sonra öde’ seçeneği sunulduğunda müşterilerin yüzde 20 daha fazla harcama yaptığını gösteren bir araştırmaya atıfta bulunuluyor.
Bakiyelerde yüzde 50 artış
Elliott, “Gerçek şu ki artan yaşam maliyeti ve enflasyon, daha fazla insanı halihazırda dönen krediye güvendikleri bir duruma soktu. ‘Şimdi al, sonra öde'nin psikografik özellikleri farklı olabilir. İnsanlar bunu borç olarak düşünmüyor ama öyle” diyor. Bir tüketici bir ödemeyi kaçırırsa, ücretlerle, faizle veya gelecekte hizmetleri kullanamama riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.
Kişisel finans teknolojisi şirketi Credit Karma'nın tüketici finans uzmanı Emily Childers, iç verilerin, Fed'in faiz oranlarını artırmaya başladığı Mart 2022'den bu yana Z kuşağı ve Y kuşağı üyeleri için üye kredi kartı bakiyelerinin yüzde 50'den fazla arttığını gösterdiğini söylüyor. Childers, “Gençler bu tatil sezonuna zaten ekside giriyor ve verilerde gördüğümüz kadarıyla, başlarını kuma gömmeye ve harcamaya devam ediyorlar” şeklinde konuşuyor.
Z kuşağı terfi almak istemiyor
Z kuşağının miras beklentisi suya düşebilir
Y ve Z kuşağı finansal anlamda zor durumda
Z kuşağı iş bulmakta zorlanıyor
Z kuşağının ‘rahat yaşam' anlayışı farklı