Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen ve dünyanın en büyük helal organizasyonu olarak kabul edilen "Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo'nun" açılışına katıldı. Türkiye'nin bu etkinliğe ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bolat, organizasyonun helal ticaretin gelişimine ve sektördeki firmalar için yeni fırsatlar sunacağına inandığını belirtti.
Filistin'deki duruma dikkat çeken Bolat, İsrail'in saldırıları sonucu 54 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini ve büyük bir yıkım yaşandığını ifade ederek, ateşkes çabalarının sürdüğünü vurguladı. Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurduğunu ancak Filistin ekonomisini desteklemek amacıyla özel mekanizmalar oluşturduğunu ve Filistin'e yönelik ihracatı sürdürdüğünü açıkladı. Ayrıca, etkinlikte "Filistin'in şeref misafiri ülke" olduğunu ve 30 Filistinli firmanın ürünlerini sergilediğini belirtti.
Bolat, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) her platformda desteklemeye devam ettiğini de vurguladı. Zirvede 110 ülkeden 1100 şirketin yer alacağını kaydederek, etkinliğin yoğun katılımdan duyulan memnuniyeti dile getirdi.
"İslam ülkeleriyle ticareti yüzde 35'e çıkaracağız"
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İslam dünyasında ekonomik entegrasyonu ve ticari iş birliğini artırmayı hedefleyen etkinliklerin önemine dikkat çekti. Bolat, Müslüman ülkelerin birbirleriyle ticaretinin dünya genelindeki payının 20 yıl önce %10'un altında olduğunu, bugün ise %19'a yükseldiğini belirtti.
Türkiye'nin İslam ülkeleriyle ticaretine vurgu yapan Bolat, 2002'de %11 olan bu payın 2022'de %26'ya ulaştığını, hedeflerinin ise bu oranı kısa vadede %30'a, 2030'a kadar %35'e çıkarmak olduğunu ifade etti.
"Küresel helal pazarı 2,6 trilyon dolara ulaştı"
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, helal belgeli ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi ile helal kavramının yaygınlaşması konusunda büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Helal kavramının, sağlıklı, temiz, hijyenik ve İslami hassasiyetlere uygun üretim ve hizmeti temsil ettiğini vurgulayan Bolat, küresel helal pazarının 2023 itibarıyla 2,6 trilyon dolara ulaştığını, bunun 1,9 trilyon dolarlık kısmını gıda sektörünün oluşturduğunu söyledi.
Türkiye’nin helal çalışmalarını desteklemek amacıyla Helal Akreditasyon Kurumu’nu kurduğunu ifade eden Bolat, şu ana kadar 68 kuruluşa helal akreditasyon sertifikası verildiğini ve bu kapsamda 2 binin üzerinde kuruluşun ürünlerinin belgelendiğini açıkladı. Zirve sonrası fuar alanını ziyaret eden Bolat, etkinliklerin hızlanarak devam edeceğini belirtti.
TCMB Başkanı Karahan: Sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğiz
Türkiye'deki işletmelerin ne kadarı yapay zekâ kullanıyor?