Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan analiz, Almanya’da iş gücünün 2040 yılına kadar yüzde 10 oranında küçülebileceğini ortaya koydu.
Araştırmada, mevcut işgücünün sürdürülebilmesi için uluslararası işçi alımının zorunlu olduğu vurgulandı. Bertelsmann Vakfı’ndan Susanne Schultz, özellikle "Baby Boomers Kuşağı" olarak bilinen 1946-1964 doğumluların emekliliğiyle iş gücünde önemli bir daralma yaşandığını belirtti.
ALMANYA'NIN İŞ GÜCÜNÜ KAYBEDİYOR
Araştırmaya göre, yurt dışından işçi alınmazsa, Almanya’daki çalışan sayısının 2060 yılına kadar 35,1 milyona kadar düşmesi bekleniyor. Daha kötümser senaryolara göre ise yıllık işçi ihtiyacı 368 bin kişiye ulaşabilir.
YABANCI İŞÇİLERİ ÇEKMEK İÇİN YENİ ADIMLAR
Almanya, nitelikli işçi açığını kapatmak için göç yasalarını revize etti. "Mavi Kart" uygulamasıyla yabancı uzmanların ülkeye gelmesi kolaylaştırılırken, diplomaların tanınması süreci de hızlandırıldı. Ancak uzmanlar, bu önlemlerin yeterli olmayacağını belirtiyor.
Schultz, "Yabancı işçileri çekmek için yalnızca yasal düzenlemeler değil, aynı zamanda misafirperver bir kültür de şart" diyerek yerel yönetimlere ve işletmelere çağrıda bulundu.
BÖLGESEL ETKİLER
Araştırma, iş gücü açığının en fazla Kuzey Ren-Vestfalya ve Bavyera gibi güney eyaletlerini etkileyeceğini gösteriyor.
Öte yandan, Berlin ve Hamburg gibi yüksek göç alan büyük şehirlerin bu durumdan daha az etkilenmesi bekleniyor.
Almanya, son olarak Kenya ile göç anlaşması yaparak, Kenyalı işçileri ülkeye davet etti. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Ekonomimizin pek çok alanında kalifiye işçiye ihtiyacımız var" diyerek bu adımların devam edeceğini duyurdu. (ekonomim.com)
Almanya'da tüketici güveninde altı aylık gerileme
Fransa ile Almanya'nın devlet tahvili getiri farkı 12 yılın zirvesinde
Almanya'da iş dünyasının morali düştü
Almanya'da ücretlerde 30 yılın en güçlü artışı