Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk liderliğinde yürütülen çalışmalarda, Karadeniz'deki mikroplastik miktarının Akdeniz'den daha yüksek olduğu belirlendi. Bu durum, bölgenin ekosistemi ve deniz canlıları üzerinde büyük bir tehdit oluşturuyor.
NEHİRLER EN BÜYÜK KAYNAK
Araştırmalarda, Sakarya Nehri’nden Çoruh Nehri’ne kadar 20’den fazla nehirde yapılan incelemelerde mikroplastik kirliliğine rastlandı. Hemen her örnekte mikroplastik parçacıklarına rastlanması, bu atıkların denize taşınmasında nehirlerin kritik bir rol oynadığını ortaya koyuyor.
"DOĞU KARADENİZ BEKLENTİLERİMİZİN ÜZERİNDE KİRLİ"
Öztürk, Doğu Karadeniz’in Batı Karadeniz'e göre daha az kirli olmasını beklediklerini ancak sonuçların tam tersini gösterdiğini ifade etti.
Özellikle nehirlerden gelen mikroplastiklerin, deniz suyundaki kirliliği artırdığını vurgulayan Öztürk, şu sözleri kaydetti:
Son 10 yılda mikroplastik parçacık sayısında ciddi bir artış yaşandı. Çözüm için acil adımlar atılması gerekiyor.
KARADENİZ'İN EKOSİSTEMİ TEHLİKEDE
Uzmanlar, bu seviyede devam eden kirliliğin deniz canlılarının yaşamını tehdit ettiğini ve bölgedeki ekonomik faaliyetler, özellikle balıkçılık için geri dönülemez zararlar yaratabileceğini belirtti.
Çözüm olarak atık yönetimi, nehirlerin korunması ve mikroplastik kaynaklarının azaltılması için ulusal ve bölgesel düzeyde adımlar atılması gerektiği ifade ediliyor.
Karadeniz, hem çevresel hem ekonomik açıdan kritik bir dönemeçte. Uzmanlar, çözüm için iş birliği ve hızlı eylem çağrısında bulunuyor.
Mikroplastikler, kalp krizi ve inme riskini artırıyor!
'Mikroplastik, kısırlığa ve otizme neden olabilir'
Pakistan'daki hava kirliliği artık uzaydan görülebiliyor