Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP29), iklim müzakerelerinin Azerbaycan dönem başkanlığı, gelişmekte olan dünyanın temiz enerjiye geçişini finanse etmek ve giderek artan aşırı hava koşullarına ve deniz seviyesindeki yükselmeye uyum sağlamak için zengin ülkelerden bekleyebileceği finansman düzeyine nihayet bir rakam koydu.
Başkent Bakü'de yaklaşık iki haftadır devam eden çetin tartışmaların merkezinde yer alan "Yeni Kolektif Sayısallaştırılmış Hedef" (NCQG) için yapılan ilk önerinin ardından, bir gecede kapalı kapılar ardında hazırlanan yeni metin, zengin ülkelerin 2009 yılında belirlediği 100 milyar dolarlık mevcut katkının yerine 2035 yılına kadar 250 milyar dolarlık bir rakam öneriyor.
Metine göre, bu meblağ "alternatif kaynaklar da dahil olmak üzere kamu ve özel, ikili ve çok taraflı çok çeşitli kaynaklardan" gelmeli ve hibe gibi doğrudan finansman sağlamayı ve özel sektör yatırımını içermeli.
Euronews.'te yer alan habere göre, Siyasi ve bakanlar düzeyinde bir hafta süren tartışmalar boyunca, AB ve diğerlerinin bağışçı tabanının genişletilmesi gerektiğinde ısrar etmesine rağmen Çin'in kendini tanımlamaya devam ettiği gelişmekte olan ülkeler, yılda 1,3 trilyon dolarlık bir hedefte ısrarcı oldular.
Yeni metin, "gelişmekte olan ülke Taraflara iklim eylemi için tüm kamu ve özel kaynaklardan sağlanan finansmanın 2035 yılına kadar yılda en az 1,3 trilyon dolara yükseltilmesini sağlamak üzere tüm aktörleri birlikte çalışmaya çağırdığı" için bu rakamı sadece bir hedef olarak kabul etmektedir.
Metnin, perşembe günü siyasi bir anlaşmanın ilk taslağını şiddetle reddeden ve zengin ülkeleri bir rakam belirleme konusundaki isteksizlikleri nedeniyle eleştiren gelişmekte olan ülkeleri ve küçük ada devletlerini yatıştırmaya yetip yetmeyeceğini önümüzdeki saatler gösterecek.
Korkutan rapor: İklim felaketi 30 milyon can alabilir!
Gelişen ülkelere iklim finansmanı artıyor
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Fransa’yı kirletmekle suçladı