Alman otomotiv devi Volkswagen'in işçilerle ücret görüşmeleri devam ederken, Perşembe günü başlayan üçüncü tur görüşmelerde sendikanın belirlediği son tarihe sadece on gün kaldı. Bu sürenin sonunda Almanya'daki çeşitli üretim tesislerinde grevler düzenlenebilir.
Görüşmeler Volkswagen'in Almanya'daki yaklaşık 120.000 çalışanını kapsıyor.
Euronews.'in haberine göre, Çarşamba günü IG Metall işçi sendikası, şirketin fabrikaları açık tutmaya devam edebilmesi ve toplu işten çıkarmalardan kaçınabilmesi için ücret kesintilerini kabul etmeye hazır olduklarını açıkladı.
Volkswagen işçi konseyi ve sendika, işçilik giderlerinin 1,5 milyar euro azaltılması için bir teklif sundu. Ancak bunun karşılığında Volkswagen'in Almanya'daki tüm fabrikalarının geleceğinin güvende olacağına dair bir garanti ve iş güvencesi talep ettiler.
Şirketin bu talepleri kabul etmemesi halinde işçiler 1 Aralık'tan itibaren önemli bir grev başlatabilir. Halihazırda Volkswagen'in Almanya'daki fabrikalarını kapatma planlarını iptal etmeyi henüz kabul etmemiş olması, grev eyleminin yakın zamanda gerçekleşmesi riskini arttırıyor.
İşçi konseyi, Volkswagen çalışanları tarafından ortaya konan bu planın amacının, çalışanların geçim kaynaklarına zarar vermeyecek ve aynı zamanda şirketin zararlarını azaltacak karşılıklı yarar sağlayan ve sürdürülebilir bir çözümü kolaylaştırmak olduğunu paylaştı.
Volkswagen Almanya'daki en az üç fabrikasını kapatmayı planlıyor
Diğer birçok Avrupalı otomobil üreticisi gibi Volkswagen de Çinli rakiplerinin artan rekabeti, elektrikli araçlara (EV) yönelik yavaşlayan talep ve son birkaç aydır gerileyen Alman ekonomisi ile uğraşıyor.
Bu yılın Ekim ayında şirket, Almanya'daki en az üç üretim tesisini kapatmayı ve on binlerce kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı. Ayrıca kalan işçilerden de yüzde 10'luk bir ücret kesintisini kabul etmelerini talep etti.
Volkswagen'in üç aydan kısa bir süre içinde ikinci kez kâr uyarısında bulunmasının ardından Volkswagen ayrıca tüm bölümleri ve bazı görevleri dışarıdan hizmet sağlayıcılara devredeceğini açıkladı. Halen üretimde olan fabrikalar da küçültülecekti.
Volkswagen AG'nin baş müzakerecisi Arne Meiswinkel, ekim ayında Volkswagen çalışanlarına yüzde 10'luk bir maaş kesintisini kabul etmeleri çağrısında bulunduğunda, şirketin web sitesinde yer alan bir basın açıklamasında şunları söyledi: "Avrupa'da ve özellikle bir iş merkezi olarak Almanya'da otomobil endüstrisindeki mevcut eğilimden büyük endişe duyuyoruz."
"Volkswagen'in son çeyrek rakamlarındaki kötüleşme, özellikle de Volkswagen markasının sadece yüzde 2,1'lik marjı bunu açıkça ortaya koyuyor. Bu seviyede kalmaya devam edersek geleceğimizi finanse edemeyeceğiz."
"Başarılı operasyonlar iş güvencesi için bir ön koşuldur. Bizim hedefimiz de bu. Dolayısıyla yapmamız gereken şeylerden biri de iş gücü maliyetlerimizi düşürmektir."
Bununla birlikte, işçi konseyi iş gücü maliyetlerini azaltmanın çözümlerinden birinin üst yönetimin ikramiyelerinden vazgeçmesi olabileceğini öne sürdü.
Rekabet Kurulu'ndan Ford ile Volkswagen'e ilişkin muafiyet kararı