Tekstil sektöründe yaşanan kriz gün geçtikçe büyüyor. Dış pazarda yaşanan daralma, iç piyasadaki belirsizlikler firmaları kepenk kapatmaya itti. Şirketler makineleri değerlerinin çok aşağısına satmaya başladı. Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt sadece kendi çevresinde 15 şirketin kapandığını, birçoğunun da kapasite küçülttüğünü belirterek, “Boşa çıkan makineleri toptancılar toplamaya başladı” ifadesini kullandı.
70 BİN EURO OLAN MAKİNE 10 BİN EURO FİYATLA SATILIYOR
Ekonomim'de yer alan haberde kriz nedeniyle makinelerin yok pahasına satıldığını belirten ÖRSAD Başkanı Fikri Kurt, “Toptancı da makineleri İran, Hindistan, Irak gibi ülkelere satıyor. Sadece benim temsil ettiğim sektörde şu anda 15-20 firma bu duruma geldi. Kapanan hatlardaki makineler satışa çıkarılmış durumda. Sıfırı 60-70 bin Euro olan makineler 10-20 bin Euro fiyatla satılıyor. Çin makinesi olduğunda fiyat daha da düşüyor. Türkiye makine çöplüğüne dönüyor” şeklinde konuştu.
MAKİNE İTHALATI DÜŞTÜ
Sektörde ithal edilen makinelerin sayısının 2 bin adetlerden 100 adetlere kadar düştüğünü söyleyen Fikri Kurt, “2021’de 2 bin 600’den fazla makine ithalatı yapılmıştı. 2020 yılı ile birlikte iki yılda ülkeye giren makine sayısı 5 bin 600’e ulaşırken şu anda bu rakamlar yıllık 100-150 adetlere. Bunlar da alım garantisi veren Avrupalı markalar ile iş yapan şirketlerde gerçekleşiyor” dedi.
DÜNYADA ARZ TALEP DENGESİ BOZULDU
Büyük markalar ile çalışan şirketlerde ise sorun olmadığını anlatan Kurt, “Dünyada arz talep dengesi bozuldu. İşlerin iyi gittiği dönemde Türkiye başta olmak üzere birçok tekstil ülkesi yatırımlarını artırdı. Ancak ilerleyen dönemde diğer ülkelerin aksine Türkiye’nin iç dinamikleri nedeni ile maliyetler rakip ülkeler ile kıyaslanamayacak oranda yükseldi, kur sabit kaldı ve bu da pazar kaybedilmesi sonucunu beraberinde getirdi. Tüm bu gelişmeler de bu tarz olumsuz sonuçlara yol açtı” ifadelerini kullandı.
BANGLADEŞ'TE BOYAHANELER KURULMAYA BAŞLANDI
Tekstil sektörünün yurtdışına açıldığını belirten Fikri Kurt, “Bangladeş benim ülkemdeki sanayiciyi, tekstilciyi davet ediyor. Yerli markalarımız Bangladeş’te sadece fason iş yaptırmıyor kendileri de yatırım yapıyor. Orada üretip buradaki mağazalarına getiriyor. Hatta boyahaneler de kurulmaya başlandı Bangladeş’te” dedi. Kurt, Bangladeş’e yatırım yapan şirketlerin Türkiye’nin en büyük hazır giyim markaları olduğuna işaret etti.
FABRİKALAR YÜZDE 20-30 KAPASİTEYLE ÇALIŞIYOR
İstanbul Ticaret Odası 37 Grup Kumaş Meslek Komitesi Üyesi Burhan Bolat da ikinci el tekstil makinelerinin ağırlıklı olarak İran’a satıldığı bilgisini verdi. Makinelerin işsizlik nedeni ile satışa çıktığını anlatan Bolat, “Kur seviyesi ve maliyetler nedeni ile işler çok düştü. Dünyada rekabet şansımız kalmadı. Bu nedenle makine satışı arttı. Fabrikalarımızın yüzde 80’i yüzde 20-30 kapasite ile çalışıyor. Boyahaneler haftada iki gün çalışıyor. Bu da tekstil yatırımlarının Mısır gibi ülkelere yönelmesine yol açıyor. Kumaştan boyahaneye kadar birçok yatırım gitmiş durumda. Zira burada tüccar olarak bakıldığında yüzde 30’u ödemesini yapamıyor” şeklinde konuştu.
65 yıllık tekstil devi Emek Kumaş iflas etti
Tekstil sektöründe konkordato alarmı!
İstanbul tekstilinde zor günler!
Tekstil atölyesinde akılalmaz dolandırıcılık iddiası!