Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluşunun 41'inci yıl dönümü ve 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı törenleri için gittiği KKTC'de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüştü.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, görüşmeye dair sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımında, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 41'inci yıl dönümü ve 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılmak üzere, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen geldiğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar ile bir araya geldik. KKTC ile aramızdaki iş birliği ve yakınlığın hangi seviyede olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Biz bununla yetinmeyecek, iş birliğimizin daha da güçlenmesi için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
'İki devletli çözüm vizyonunu kuvvetle destekliyoruz'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu’nda ifade ettiği üzere, uluslararası toplumun KKTC'yi tanıması, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmasının hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Sayın Tatar’ın, 15 Ekim’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres ve GKRY lideri Hristodulidis ile bir araya geldiği görüşmede vurguladıkları iki devletli çözüm vizyonunu kuvvetle destekliyoruz. KKTC’nin Türk devletleriyle TDT yoluyla temaslarının arttırılmasından ve ilişkilerinin geliştirilmesinden de büyük memnuniyet duyuyoruz. Sayın Ersin Tatar’a nazik ev sahipliği için teşekkür ediyor, Kıbrıs Türk Halkının Cumhuriyet Bayramı coşkusunu yürekten paylaşıyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye ile bağlarımızın koparılmak istenmesine müsaade etmeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile KKTC Cumhurbaşkanlığı'nda bir araya gelen Tatar, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıs'ta asırlardır mücadele eden bir milletin ferdi olarak bugünlere kadar gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Tatar konuşmasında, 1974'teki Barış Harekatı'ndan sonra Ada'da barış ve sükunetin hakim olduğu yeni bir dönemin başladığını vurgulayarak, bundan sonra Kıbrıs'ta bir görüşme olacaksa bunun 2 devletli, egemen eşit, eşit uluslararası statüye sahip devletler arasında gerçekleşeceğini belirtti.
Bugün Gazze'de yaşanan olayların benzerlerini, 1960'lı yıllardan itibaren Kıbrıs'ta Türklerin yaşadığının altını çizen Tatar, Ada'da yaşayan iki halktan biri olan Türklerin, kendi dili ve gelenekleri ile geleceğini tayin etme hakkına sahip olduğunu ve Birleşmiş Milletler (BM) dahil herkesin buna saygı duyması gerektiğini vurguladı.
Tatar, Annan Planı referandumu başta olmak üzere en son 2017'deki Crans-Montana görüşmelerinde Kıbrıs'ta bir çözüme ulaşılamadığını hatırlatarak, "Rum tarafı bizimle hiçbir zaman eşitlik, itibar ve zenginliği paylaşmak arzusunda olmamıştır." diye konuştu.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs'ta federasyon temeline dayalı görüşmelerden geçmişte hiçbir sonuç alınamadığına ve Rumların, çözümden çok Kıbrıs Türklerini hakları ellerinden alınmış bir azınlık haline dönüştürmek istediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Türkiye ile bağlarımızın koparılmak istenmesine müsaade etmeyeceğiz. Rumların istediği Türkiye ile bağlarımızın koparılması. Türkiye Cumhuriyeti bizim garantör ülkemiz ve aynı zamanda kuvvetlerinin buradaki barış huzur ve güvenin teminatı olduğunu herkes bilmektedir. KKTC sadece kendi topraklarıyla değil, Ana Vatan, Gök Vatan ve Mavi Vatan ile birlikte Doğu Akdeniz'de bütün halinde büyük bir potansiyeli barındırıyoruz."
TBMM'de asgari ücret tartışması
Noterlik Kanunu Meclis’ten geçti