Kendime Yazılar blogunda, “2024 Biterken Ekonomide Artılar ve Eksiler” başlıklı yazısında ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, enflasyon, büyüme, işsizlik, döviz kuru, Hazine nakit dengesi, Merkez Bankası rezervleri ve cari denge verilerini değerlendirirken, olumlu ve olumsuz yönleri sıraladı ve bunların nasıl düzeltilebileceğini de yazdı...
Türkiye’de kronik bir sorun haline gelen enflasyona değinen Eğilmez, Eylül 2021’deki "faiz sebep, enflasyon sonuç" yaklaşımıyla artan enflasyonun, faiz artışlarıyla denetim altına alınmaya çalışıldığını belirtti. Ancak düşüş sürecinin beklendiği kadar hızlı olmadığını ve bu durumun ekonomiyi 2025’te de olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Döviz Kurları ve Dolarizasyon
Döviz kurlarının kontrol altında tutulmasının, ithalat maliyetlerini ve enflasyonu düşürmek açısından avantaj sağladığını ifade eden Eğilmez, yüksek faizlerin döviz talebini geçici olarak azalttığını belirtti. Ancak faizlerin yeniden düşmesi halinde döviz talebinin artabileceğini ve kurdaki oynaklığın tekrar gündeme gelebileceğini ekledi.
Büyüme ve İşsizlik: Dengeli Büyümenin Önemi
Büyüme hızının enflasyonla mücadele çerçevesinde yavaşladığını ve bunun işsizlikte artışa neden olabileceğini kaydeden Eğilmez, ekonominin düşük büyüme performansına rağmen işsizliğin artmamış olmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Ancak ekonomik büyümenin düşük kalmaya devam etmesinin ilerleyen dönemde işsizlik üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.
Hazine ve Nakit Dengesi: Borçlanma Artıyor
Eğilmez, Hazine nakit dengesinde son dönemde açığın hızla arttığını ifade ederek, faiz dışı açığın dokuz katına çıktığını belirtti. Bu durumun Türkiye’nin geçmişte sahip olduğu faiz dışı fazlalık avantajını kaybettiğini gösterdiğini vurguladı.
Merkez Bankası Rezervleri: Geçici Artışlar
Merkez Bankası rezervlerinin bir süre negatif seyrettikten sonra yükselişe geçtiğini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Eğilmez, rezerv artışının altında yüksek faiz ortamının dövize olan geçici talebi frenlemesi yattığını belirtti. Ancak faiz düşüşü durumunda dövize dönüş yaşanabileceği için rezervlerde yeniden azalma riski olduğunu söyledi.
Cari Denge: Büyüme ve Açık İlişkisi
Cari açığın düşmesinin olumlu bir gelişme gibi görünmekle birlikte, bu durumun ekonomik büyümenin düşmesinden kaynaklandığını kaydeden Eğilmez, cari fazla veren bir ekonominin büyümeden bağımsız olarak bu pozitif durumu koruması gerektiğini belirtti.
Çözüm: Kapsamlı Bir Reform Programı
Mahfi Eğilmez, bu olumlu ve olumsuz göstergeleri değerlendirirken, ekonomideki sıkıntıları aşmanın tek yolunun sosyal, siyasal ve ekonomik sorunları kapsayan kapsamlı bir reform programı uygulamak olduğunu vurguladı. Eğilmez, beklentilerin olumlu hale getirilmesinin, ekonomik iyileşme için kilit bir faktör olduğunun altını çizdi.
Mahfi Eğilmez: Mourinho'ya takla attırdık, enflasyona attıramadık
Mahfi Eğilmez’den ‘asgari ücret zammı’ hesabı
Mahfi Eğilmez ekonomi yönetimini uyardı: Krediden vergi alınmaz
Mahfi Eğilmez formülü verdi! Enflasyon tek haneye nasıl düşer