ABD’de gerçekleşen son seçimlerde, Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump, Demokrat rakibi Kamala Harris’i mağlup ederek başkanlık görevine geri dönmeye hak kazandı. Trump’ın zaferi, global çapta doların diğer para birimlerine karşı değer kazanmasına yol açarken, Türk Lirası (TL) farklı bir seyir izledi.
Gün içinde TL, dolara karşı yüzde 0,3’e kadar değer kazandı. Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü yüzde 2,83 oranında yükselişle kapattı. Gram altın fiyatları 3 bin liranın altına düşerken, günlük kayıp yüzde 3’ü geçti. Türkiye’nin uzun vadeli tahvil faizlerinde düşüş gözlenirken, 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 31,02’ye, 5 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 35,89’a geriledi. Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın Bloomberg kaynaklı haberine göre, hedge fonlarının seçim sürecindeki belirsizliklerden korunmak amacıyla TL’ye yönelmesi, TL’nin nispeten pozitif bir ayrışma yaşamasına katkı sağladı.
"Tahvil faizleri yükseldi, emtia grubu negatif ayrıştı"
Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Orkun Gödek, “ABD’de değişen siyasi denklem, üzerine bir süredir kafa yorulan senaryoların hızlı şekilde fiyatlanması isteği ile genel risk iştahını farklı kanallar üzerinden etkiledi. Mesela, global dolar değer kazancı daha genişlemeci maliye politikası beklentisi ve kısmen de güvenli liman arayışından destek bulurken, doğal olarak tahvil faizleri yükseldi, dolar çaprazı ile işlem gören emtia grubu negatif ayrıştı. Öte yandan hisse senetleri ise özellikle ABD kaynaklı ortaya çıkan momentum ile etkileşim kurdu ve yükseliş için alan buldu. İlk sonuçların takip edilmesiyle Avrupa vadelileri sektörel bazda sınırlı tepkiler verirken, ilerleyen saatlerde ise iyimserliğe ‘şu an için’ katılım sağladılar. Bu eğilimin büyük oranda yerel hisse senetleri için de geçerli olduğu kanaatindeyiz. Tabii şu da var; zamanlama olarak bir gün önce açıklanan lokal bilançoların bir kısmındaki beklenti üzeri eğilim ile birlikte BIST’teki görünümü destekledi” dedi.
Temmuz zirvesinden TL ve dolar bazlı yüzde 30 civarı geri çekilmiş bir endeks olduğunun unutulmamasını isteyen Gödek, şöyle konuştu: “Bu tarz kısa vadeli tepkileri normal karşılamalı. Moral olarak da katkısı olur. Trend dönüşü ya da herhangi bir dip çalışmasının tamamlanması noktasında olduğumuzu düşünmüyoruz. İçerideki gündemin başlıkları hala farklı. Dışarı için de Trumplı yeni dönemin riskleri üzerine şimdilik tam olarak kafa yorulduğu kanaatinde değiliz. Daha güçlü dolar, küresel ticaretin etkilenme riski, ABD merkezli üretimin desteklenmesi, yüksek enflasyon ve faiz gibi risklerin masada kalması tartışılacaktır.”
Trump'la neler değişecek? İşte o vaatler
New York borsasında 'Trump' etkisi
Trump'ın kazanması hangi sektörlere yarayacak?