FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de giderek artan sayıda varlıklı kişi salı günkü seçimlere kadar ABD’yi terk etme planları yapıyor. CNBC’nin haberine göre bu zenginlerin büyük bir kısmı seçimleri kimin kazandığına bakılmaksızın siyasi ve sosyal kriz yaşanmasından korkuyor.
Aile ofislerinin ve yüksek gelirli ailelerin avukatları ve danışmanları, ikinci pasaport veya yurtdışında uzun süreli ikamet arayan müşterilerden rekor talep gördüklerini açıkladı. Genellikle seçimlerden sonra yurtdışına taşınma konuşması yaygın olarak görülse de servet danışmanları bu sefer zenginlerin çoğunun halihazırda harekete geçtiğini de belirtiyor.
Zenginlere uluslararası göç konusunda tavsiyelerde bulunan Henley & Partners'ın Özel Müşteriler Grup Başkanı Dominic Volek, "Şu anda gördüğümüz gibi bir talebi daha önce görmedik" dedi.
Volek, ilk kez varlıklı Amerikalıların şirketin en büyük müşteri tabanı haline geldiğini söyledi. Göç uzmanına göre işletmesinin müşteri tabanının %20'sini oluşturan Amerikalıların göç talepleri diğer milletlerden çok daha fazla. Volek yurtdışına taşınmayı planlayan Amerikalıların sayısının geçen yıla göre en az %30 arttığını da sözlerine ekledi.
Uluslararası vergi ve göçmenlik firması Lesperance and Associates'in Yönetici Ortağı David Lesperance, yurtdışına taşınma ihtimallerini araştırmak için firmasının hizmetlerine başvuran Amerikalıların sayısının geçen yıla göre kabaca üç katına çıktığını söyledi.
Zenginlere göçmenlik programları konusunda tavsiyelerde bulunan Arton Capital tarafından yapılan bir anket, Amerikalı milyonerlerin %53'ünün, kim kazanırsa kazansın seçimden sonra ABD'den ayrılma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylediğini ortaya koydu. 18 ila 29 yaş arasındaki milyonerlerin %64'ü, yurtdışında yatırım yoluyla ikamet programı aracılığıyla ‘altın vize’ almakla ciddi biçimde ilgilendiklerini söylüyor. Genç milyonerlerin ayrılma olasılığı en yüksek milyonerler olarak da öne çıkıyor.
Kovid-19’dan bu yana Amerikalı zenginler arasında ikinci pasaporta veya ikametgahlara olan ilgi istikrarlı bir şekilde artıyor. İster daha ucuz ve sıcak bir ülkede emekli olmak olsun, isterse de yurtdışındaki ailelerine daha yakın olmak olsun zenginlerin yurtdışına çıkmak için birçok siyaset dışı sebebi var.
Ultra zenginlerse tek bir ülkede vatandaşlığı yoğun bir kişisel ve finansal risk olarak görüyorlar. Giderek artan sayıda ultra zengin, tıpkı yatırımlarını çeşitlendirdikleri gibi, şimdi de ülke risklerinden korunmak için "pasaport portföyleri" oluşturuyorlar. Bazı zenginlerse ABD'li olmayan bir ülkeden pasaport talep ediyor. Bunun sebebi ise ABD’ye düşman tehlikeli ülkelere veya bölgelere seyahat etmeleri durumunda ihtiyaç olacak pasaporta sahip olma isteği.
Yine de ABD seçimleri ve ülkedeki siyasi iklim de bu süreçlerin hız kazanmasına sebep oldu ve zenginler bir B planı düşünme baskısı altında kaldı. Lesperance, Amerikalı müşterilerinin esas olarak vergi nedenleriyle otuz yıldan fazla bir süredir yurtdışına taşınmakla ilgilendiklerini söylüyor. Şimdiyse göçün bir numaraları sebebi siyaset ve şiddet korkusu.
Lesperance, "Zenginler ilk olarak 'MAGA Amerika'da yaşamak istemiyorum' diyorlar” açıklamasında bulundu. Diğerleri ise Donald Trump'ın kaybetmesi durumunda yaşanabilecek şiddet olaylarından veya Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in 100 milyon dolardan fazla servete sahip olanlar için gerçekleşmemiş sermaye kazançlarını vergilendirme planından endişe duyuyor. Vergi analistleri, gerçekleşmemiş kazançları vergileme planının Demokratlar çoğunlukta olsa ile bile Kongre'den geçme şansının çok az olduğunu söylüyor. Lesperance ise bunun hâlâ bir risk olduğunu belirtiyor ve “Bu ihtimalin gerçekleşme şansı sadece %3 olsa bile yine de sigorta yaptırmak istersiniz” açıklamasında bulunuyor.
Zenginlerin ABD’den ayrılma nedenleri arasında toplu okul saldırılarını, siyasi şiddet potansiyeli, antisemitizm, İslamofobi ve hükümetin artan borçları da gösteriliyor.
ABD seçimleri piyasaları nasıl etkileyecek? İşte yıl sonu analizi
ABD'de seçim öncesi 'kukla' tartışması
ABD'liler seçim bahislerine ne kadar yatırdı?