Yazdır

ABD seçimleri piyasaları nasıl etkileyecek? İşte yıl sonu analizi

Tarih: 04 Kasım 2024 - 16:40

2024 yılının son aylarına girilirken borsa ve piyasalar gelen haberlere kilitlenmiş durumda. ABD seçimleri, not artışları ve enflasyon verileri analiz masasında...

Borsa İstanbul'da son aylarda yaşanan dalgalanmalar, Türkiye'nin kredi derecelendirme kuruluşlarından aldığı notlar ve ABD seçimlerinin piyasaların yönünü nasıl değiştireceği merak konusu oldu. Dünya yazarı Ufuk Korcan, Borsa İstanbul ve piyasalardaki fiyatlamayı gündem üzerinden değerlendirdi.

Kredi notlarının ekonomiyi nasıl etkileyeceğini köşesine taşıyan Ufuk Korcan şunları kaydetti; "Son 20 yılın 15’inde yılın son iki ayını yükselişle tamamlayan Borsa İstanbul’un bu yıl nasıl bir seyir izleyeceği merakla bekleniyor. Yılın ikinci yarısında satış ağırlıklı bir seyir izleyen borsada yönü, S&P’nin not artış kararının ardından enflasyon rakamları ve ABD’de bu hafta yapılacak başkanlık seçimlerinin sonucu belirleyecek. Piyasalar gündemin ol­dukça yoğun olduğu bir haftaya başlıyor. Hafta­nın ilk işlem günü, cuma gecesi uluslararası kredi derecelen­dirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P) Türkiye kararı ve ekim ayı enflasyon rakam­ları etkili olacak. S&P, Türki­ye’nin kredi notunu beklenti­ler doğrultusunda bir kademe artırarak “B+”dan “BB-“ se­viyesine çıkardı.

Kurum kre­di notu görünümünü de “pozi­tif”ten “durağan”a revize etti. S&P bu kararı ile Türkiye’nin not seviyesini ve görünümünü Fitch ile aynı seviyeye çıkar­mış oldu. Türkiye’nin her iki kurumdaki not seviyesi hala ‘yatırım yapılabilir’ kategori­nin iki basamak altında bulu­nuyor.

S&P: Faiz indirimi seneye
Not kararı sonrasında açık­lama yapan S&P Global Ratin­gs Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye’nin kredi notunu bu yıl iki kez yükselttiklerini belirterek, “Bu tek bir yıl için oldukça yüksek bir not artışı. Kabul etmek gerekir ki Türki­ye kadar çeşitli, açık ve direnç­li bir orta gelirli ekonomi için oldukça düşük bir nottan baş­ladık ancak bu yıl iki kademe not artışı iyi haber” dedi.

Gill, asgari ücret artışı ile ilgili bek­lentilerinin enflasyon hedefi ve bu yılın enflasyonu arasın­da bir ortalamada olduğu belir­terek, “Bu yıl sonunda enflas­yonu yaklaşık yüzde 44 olarak öngörüyoruz. Yani yüzde 44 ile hedef olan yüzde 17’nin ortala­ması yaklaşık yüzde 30” diye konuştu. Merkez Bankası’nın politika faizinde kasım ayında indirime başlayacaklarını ön­gören S&P, bu beklentisini re­vize etti ve faiz indirimlerinin 2025 yılının ilk çeyreğinin so­nunda olabilece­ği tahmininde bu­lundu.

ABD seçimleri kritik
Hem Türkiye hem de küresel pi­yasalar açısından haftanın en kritik gündemi ABD’de yapılacak başkanlık seçimleri. Yarınki seçimlerden çıkacak sonuç dünyanın en büyük eko­nomisine sahip ABD’nin yeni yol haritasını belirleyecek. Son durum Donald Trump’ın önde olduğunu gösteriyor. Trump’in ithalata karşı sert vergi getire­ceği açıklamaları, kısa vadede enflasyonda yukarı yönlü bas­kı yaratabilir. Dolayısıyla ABD enflasyonunda oluşacak bir baskı Fed’in faiz indirimlerin­de elini zorlaştırabilir. Piyasa­lar, Trump’ın seçimini Kama­la Harris’in önünde tamamla­yacağını fiyatlıyor.

Dolayısıyla Trump’ın kaybetmesi halinde yurtdışı piyasalarda satışlar görülebilir. Seçimlere Türkiye açısından bakıldığında durum biraz karışık. Trump’ın ilk baş­kanlık döneminde sosyal med­ya üzerinden Türkiye’ye yöne­lik yaptığı paylaşımlar ve piya­salarda yaşanan çalkantı hala hafızalardan silinebilmiş de­ğil. Dolayısıyla ABD’deki baş­kanlık seçimlerinden çıkacak sonuçlar piyasalarda ciddi dal­galanmalara neden olabilir. Se­çimlerin ardından 7 Kasım’da Fed’in faiz kararı var. Genel beklenti 25 baz puanlık indi­rim olacağı yönünde.

Enflasyon rakamları izlenecek
Bu yılki diğer not kararla­rı ve ardından gelen tepkileri­ne bakıldığında, S&P kararının önemli bir hareket yaratmaya­cağını söylemeyebiliriz. Bunun en büyük nedeni kararın fiyat­lamalara dahil edilmiş olma­sı. Bugün açıklanacak ekim ayı enflasyon rakamları piyasala­rın yakından takip edeceği bir diğer gündem maddesi. Enf­lasyondaki katılığın kırıldığına yönelik bir işaret faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendirme­si fiyatlamaları etkileyebilir."

Borsa son aylarda yükselişe geçer mi?
Borsa İstanbul'un son 20 yılın 15'inde yükselişle kapattığını belirten Ufuk Korcan, ABD seçimlerinin piyasaların tutumunu etkiliyeceğini kaydederek köşesinde; "Enflasyon rakamları ve ABD’deki başkanlık seçimleri, yılın son iki ayında piyasaların seyrini belirleyecek. Geçmiş 20 yılın son iki ayına bakıldığında hisse senedi piyasalarının ağırlıklı olarak pozitif bir seyir izlediği görülüyor. Bunda fonların yılı yüksek getiri ile kapatma istediği nedeniyle alım yapmaları da etkili. Borsa İstanbul, son 20 yılın sadece 5’inde yılın son iki ayını eksi kapattı. Geçen yılki yüzde 0.59’luk sınırlı geri çekilmeyi saymazsak borsanın yılın son iki ayını artı kapatma ihtimali yüzde 80 seviyelerinde. 2022, 2020, 2017, 2009 ve 2004 yıllarında Borsa İstanbul, yılın son iki ayında yüzde 10’un üzerinde değer kazandı. Diğer yıllar ise değer artışları yüzde 2-7 arasında değişiklik gösterdi." 

Borsa İstanbul'da devre kesici uygulandıBorsa İstanbul'da devre kesici uygulandı

 

Borsa İstanbul yeni önlemleri açıkladıBorsa İstanbul yeni önlemleri açıkladı

 

ABD seçimlerini bekleyen Asya - Pasifik piyasaları yükseliyorABD seçimlerini bekleyen Asya - Pasifik piyasaları yükseliyor

 

Altın fiyatları ABD seçimleri öncesi yükselişteAltın fiyatları ABD seçimleri öncesi yükselişte

 

ABD seçimleri sonrası Çin için iki kötü seçenekABD seçimleri sonrası Çin için iki kötü seçenek

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/abd-secimleri-piyasalari-nasil-etkileyecek-iste-yil-sonu-analizi/1826203