TÜİK verilerine göre, ekim ayında TÜFE yüzde 2,88'le beklentilerin üzerinde arttı. Yıllık enflasyon yüzde 48,58'e geriledi.
AA Finans'ın anketine göre ise ekonomistler ekim ayında TÜFE'nin yüzde 2,46 artacağını öngör yıllık enflasyonun ise yüzde 47,98'e ineceğini öngörmüştü. Ekonomistlerin ekim ayı için enflasyon beklentileri genel olarak yüzde 2 ile yüzde 2,75 aralığında yer almıştı.
Ancak enflasyon bekleneni üzerinde arttı. Ekonomist ve akademisyon Prof. Dr. Hakan Kara, IMF veri tabanına göre Türkiye'nin halen dünyanın en yüksek 6. enflasyonuna sahip ülkesi olduğunu hatırlattı.
'OVP hedefinin üzerinde kalacağız'
Hakan Kara, bugün açıklanan verilere göre yılın yüzde 44 enflasyon oranı ile kapanacağını belirterek, "OVP’de bu yılın hedefi %33’tü. Böylece hedefin 1/3 oranında üzerinde kalmış olacağız. Üstelik bu sapmayı döviz kurunun ve petrol fiyatlarının tahminlerden daha düşük olduğu bir yılda yaşadık." dedi.
'Bu yıl faiz indirimi zor'
Ekonomist Dr. Orhan Karaca ise yüzde 2,88 gelen ekim ayı enflasyonu için yüzde 3 dolayındaki ortalamada hala kırılma görülmediğini belirterek, kasım ayında da durumun değişmeceğini belirtti. Gözler Merkez'in faiz kararına dönerken, Orhan Karaca, "TCMB sözlerinden çark etmezse, 2025'ten önce faiz indirimi zor." dedi.
ENAG-TÜİK kıyaslaması
Finansal Piyasalar Yöneticisi Iris Cibre ise TÜİK'in son dönemde gayet tutarlı veriler açıkladığına dikkat çekti. Enflasyon verilerinin her ay beklentinin üzerinde geldiğine işaret eden Cibre, "Hala düşük açıkladığını iddia etmek inanılmaz." dedi. ENAG verileri ile TÜİK'i kıyaslayan Cibre, "ENAG'ın aylık yüzde 5,57 açıklanan enflasyonuna göre yıllık enflasyon yüzde 86,91 olmalıydı. Açıklanan yüzde 89,77. Geçmişe ait tek bir data, endeks, sepet, ağırlık, fiyat yok. TÜİK şeffaf değil deyip, sıfır data olan ENAG'ı savunmak inanılmaz." ifadelerini kullandı. (dünya)
Emekli ve memurun 4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Bakan Şimşek enflasyon rakamlarını değerlendirdi
Stopaj artışından mevduat faizi geliri nasıl etkilenecek?