Yazdır

Tüketici kredisi atağa geçti

Tarih: 28 Ekim 2024 - 08:17

Tüketici kredileri büyümesi kamu bankalarının öncülüğünde son haftalarda atağa geçti. Kamu bankaları tüketici kredilerinde son 1 yılı aşkın sürecin en hızlı büyümesine imza attı.

Kamu mevduat bankalarında ihtiyaç kredisi kampanyaları dikkat çekerken 18 Ekim ile biten haftada 13 haftalık yıllıklandırılmış tüketici kredi büyümesi yüzde 21,29’a yükseldi.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre bankaların bilanço düzeltme işlemleri kapsamında yılın son aylarında hem kredi hem de mevduatta atağa geçmeleri bekleniyor. Ancak öncesinde kamu bankaları tüketici kredilerinde son 1 yılı aşkın sürecin en hızlı büyümesine imza attı. Kamu bankalarında tüketici kredilerinde büyüme 18 Ekim ile biten hafta itibariyle 13 haftalık yıllıklandırılmış olarak yüzde 21,29’a yükseldi. Kamu bankalarında 3 ay geri ödemesiz, kredi kartı veya KMH hesabı açana 55 baz puanlık faiz indirimi gibi ihtiyaç kredisi kampanyaları düzenlenirken özel bankalarda tüketici kredi büyümesi yüzde 35 seviyesinde seyrediyor. Kamuda ihtiyaç kredi faizi yüzde 4,54- 5 arasında değişiyor.

Son haftalarda işler değişti

Uygulanan sıkı para politikası, yüksek faizler, kredi büyüme ve vade kısıtlamaları hem ticari hem de tüketici kredi büyümelerini son aylarda yatay bir seyre kavuşturdu. En büyük yavaşlama ise kamu bankaları öncülüğünde tüketici kredilerinde yaşandı. Geçen yılki genel seçim öncesinde yüzde 100'ü aşkın büyümelere imza atan tüketici kredileri Merkez Bankası'nın politika faizindeki artışları sonrasında özellikle kamu bankalarında geçen yılın son aylarında çift haneli daralmalar yaşadı. Özel bankalar ise tüketici kredilerinde yüzde 50'nin gerisinde ancak yüzde 30'un altına düşmeyen büyümelerini sürdürdü. Kamu bankalarındaki tüketici kredilerindeki yavaşlama bankacılık sektöründe tüketici kredi büyümesinin yüzde 30'un altına inmesini sağladı. Ancak son haftalarda işler değişti.

Bankacılık sektöründe toplam tüketici kredi büyümesi yüzde 30 seviyesini aştı

Merkez Bankası verilerine göre 18 Ekim ile biten hafta itibariyle kamu bankalarında 13 haftalık yıllıklandırılmış tüketici kredi büyümesi yüzde 21,29 ile 21 Temmuz 2023'ten bu yana en hızlı büyümesine imza attı. Özel bankalarda aynı hafta tüketici kredi büyümesi yüzde 34,89 ile önceki haftalara benzer seyir izledi. Böylece bankacılık sektöründe toplam tüketici kredi büyümesi de 2.5 ayın ardından yüzde 30 seviyesini aştı ve yüzde 30,6'ya çıktı. İhtiyaç kredi faizi aynı hafta yıllık bileşik olarak yüzde 71,08 seviyesinde olurken taşıt kredisi faizi yüzde 44,28, konut kredi faizi ise yüzde 41,41 seviyesinde hesaplandı. Merkez Bankası politika faizi yüzde 50'nin bileşik faizi olan yüzde 65'in üzerinde sadece ihtiyaç kredi faizi kalırken konut ve taşıt kredi faizleri bu rakamın altında seyretti.

Ticari kredilerde büyümeyi döviz kredileri sağlıyor

Merkez Bankası verilerine göre 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış ticari kredi büyüme hızı 18 Ekim ile biten hafta itibariyle yüzde 24,7 seviyesinde bulunuyor. Kamu bankalarında ticari kredi büyüme hızı yüzde 27,23, özel bankalarda ise yüzde 21,91 seviyesinde bulunuyor. Bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre TL cinsi ticari kredi faizleri yüzde 44-49 seviyelerinde seyrederken büyümenin büyük bir bölümü döviz cinsi kredilerdeki gelişimden kaynaklanmaya devam ediyor. Kaynaklar özellikle kamu bankalarının döviz cinsi ticari kredi büyümesinin yüksek seyretmeye devam ettiğini belirtti. Merkez Bankası verilerine göre ise ticari kredi faizi bileşik olarak yüzde 59,02 seviyesinde 18 Ekim ile biten hafta itibariyle. 20 Eylül haftasında ticari kredi faiz oranı yüzde 57,81, 4 Ekim haftasında ise yüzde 60,64 seviyesindeydi. TLRef faizi ise yüzde 48,7 ile geçen haftayı kapattı. Merkez Bankası verileri likidite fazlası olduğunu ortaya koyuyor bu TLREF faizinin politika faizinin altında seyretmesine neden oluyor.

Kredi kartı ile yapılan gıda ve akaryakıt harcamaları zirve yaptı!Kredi kartı ile yapılan gıda ve akaryakıt harcamaları zirve yaptı!

 

Sıfır faizli krediye ekim ayarıSıfır faizli krediye ekim ayarı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/tuketici-kredisi-ataga-gecti/1824711