Yazdır

Kalpte ritim bozukluğunu tedavi edecek! Üstelik de çevreci

Tarih: 26 Ekim 2024 - 17:55

Robotikte devrim yaratabilecek bata icat edildi. Kalp atışlarını kontrol edip doğada da çözünüyor


Bilim insanları, robotikte çığır açabilecek ve biyomedikal cihazlar sektörünü dönüştürebilecek, doğada çözünen yeni bir batarya icat etti.

Bu, aynı anda yüksek kapasiteli, doğada çözünebilen ve de uzaktan kontrol edilebilen ilk lityum iyon batarya (akıllı telefonlardan güneş enerjisi depolama sistemlerine kadar her şeyde bulunan batarya türü).

Oxford Üniversitesi'ndeki bir ekibin geliştirdiği son teknoloji ürünü cihaz, insanlarda kalp ritim bozukluğunu tedavi etmekte fayda sağlayacağı umularak halihazırda farelerin kalplerinin atışını ve defibrilasyonunu kontrol etmekte kullanıldı.

Oxford Üniversitesi'nde kalp ritim bozukluğu alanında kıdemli bir elektrofizyoloji uzmanı olan Profesör Ming Lei, "Kalp ritim bozukluğu dünya çapında önde gelen ölüm sebeplerinden biri" dedi.

Hayvan modellerinde kavram kanıtı niteliği taşıyan uygulamamız, ritim bozukluklarının kontrolünde kablosuz ve doğada çözünen cihazlara heyecan verici yeni bir alan açıyor.

Biyouyumlu hidrojel damlacıklardan inşa edilen batarya, yaşayan bir vücudun içinde, fizyolojisine müdahale etmeden çalışabiliyor.

Batarya, biyolojik dokularla etkileşime geçebilen birkaç milimetreküpten daha küçük akıllı cihazların gelişimine ışık tutabilir.

Bilim insanları, yumuşak batarya denen icadın biyouygulamalar için küçük ölçekli robotlarda kullanımını da kapsayan bir patent başvurusu yaptı.

Oxford Üniversitesi'nin kimya bölümünden, batarya araştırmasının öncüsü olan Yujia Zhang "Damlacık bataryamız ışıkla etkinleştiriliyor, yeniden şarj edilebiliyor ve kullanım sonrasında doğada çözünebiliyor. Bugüne kadarki en küçük hidrojel lityum iyon batarya ve üst düzey bir enerji yoğunluğuna sahip" dedi.

Damlacık bataryayı, yüklü moleküllerin sentetik hücreler arasındaki hareketine güç sağlamak ve farelerin kalp atışlarıyla defibrilasyonunu kontrol etmek için kullandık. Hareketi kontrol etmeye yönelik manyetik parçacıkları olan batarya, mobil bir enerji taşıyıcısı işlevi de görebilir.

Araştırma, cuma günü Nature Chemical Engineering isimli akademik dergide, A microscale soft lithium-ion battery for tissue stimulation (Doku stimülasyonu için mikro ölçekli yumuşak lityum iyon batarya) başlıklı makalede yayımlandı.(Independent Türkçe)

Yapay zekâ kalpten ölümleri azaltacak!Yapay zekâ kalpten ölümleri azaltacak!

 

Çığır açan teknoloji: Kalp krizini dakikalar içinde teşhis ediyor!Çığır açan teknoloji: Kalp krizini dakikalar içinde teşhis ediyor!

 

Mikroplastikler, kalp krizi ve inme riskini artırıyor!Mikroplastikler, kalp krizi ve inme riskini artırıyor!

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kalpte-ritim-bozuklugunu-tedavi-edecek-ustelik-de-cevreci/1824601