Yazdır

Zelenskiy'den Guterres’e Kazan tepkisi

Tarih: 26 Ekim 2024 - 10:18

Zelenskiy, Guterres’in Rusya’ya yaptığı ziyaretin ardından Ukrayna’ya yapmayı planladığı ziyareti reddetti.


Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, BM Genel Sekreteri António Guterres’in BRICS Zirvesi için Rusya’nın Kazan şehrine yaptığı ziyareti sert bir dille eleştirdi ve Guterres’in Ukrayna’ya yapmayı planladığı ziyareti reddetti.

AFP’ye konuşan Ukrayna yönetimine yakın bir kaynağın aktardığına göre, Kazan ziyaretinin hemen ardından Ukrayna’ya geçmek isteyen Guterres’e bu izin verilmedi.

Kaynak, Guterres’in Kazan’a gitmesini “sağduyuya ve uluslararası hukuka bir hakaret” olarak nitelendirerek, Genel Sekreter’in Ukrayna’da istenmediğini ifade etti.

Guterres’in Kazan ziyaretine yönelik tepki, BM’nin Ukrayna-Rusya çatışmasındaki rolü hakkında Kiev yönetiminde oluşan rahatsızlığın bir yansıması olarak görülüyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Guterres’in Kazan’daki zirveye katılmasını kınayarak, BM Genel Sekreteri’nin İsviçre’de Haziran ayında düzenlenen barış zirvesine katılmamış olmasına atıfta bulundu.

Zelenskiy ise BM’nin bazı üst düzey yetkililerinin “BM Tüzüğü’nü gözetmektense Kazan’ın diplomatik oyunlarına kapıldığını” savundu.

Bu gelişme sonrasında Guterres’in adı, Ukrayna’nın Mirotvorets veri tabanına da eklendi. Bu tartışmalı veri tabanı, Donbas’taki çatışmalara karışan kişilerin kişisel bilgilerini yayımlamasıyla biliniyor.

Kazan’da yaptığı açıklamalarda Guterres, BM Tüzüğü ve uluslararası hukuk temelinde “adil bir barış” çağrısında bulunsa da bu söylem Ukrayna’da yeterli bulunmadı.

Guterres’in 27 Ekim’de New York’a dönmesi beklenirken, Ukrayna ile BM arasında bu ziyaret ekseninde oluşan gerilim, BM’nin tarafsızlık ilkesinin tartışılmasına yol açmış durumda.(Haberrus)

Trump savaşın başlamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttuTrump savaşın başlamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

 

Zelenskiy'nin barış planı için ilginç trafiği: Önce Batı'nın onayı sonra parlamentoZelenskiy'nin barış planı için ilginç trafiği: Önce Batı'nın onayı sonra parlamento

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/zelenskiyden-guterrese-kazan-tepkisi/1824549