Yazdır

ABD’nin en zengin 10 ismi hangi başkan adayını istiyor?

Tarih: 25 Ekim 2024 - 17:01

ABD’de başkanlık seçimlerinin nasıl sonuçlanacağı belirsizliğini koruyor; belirsizlik, ABD’nin en zengin isimleri için de geçerli.

FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika'nın en zengin 10 adamı bir sonraki başkanın kim olması gerektiği konusunda anlaşamıyor.

Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, 2024 başkanlık seçimlerine girilen aylarda yarış ya çok yakındı ya da çekişmeliydi. Ancak bu hafta The Wall Street Journal, The Financial Times ve CNBC'nin yaptığı anketlere göre eski Başkan Donald Trump'ın küçük bir üstünlüğü var gibi görünüyor.

Zenginler hangi başkanı istiyor?

Fortune’dan Sydney Lake’in haberine göre, tahmin piyasaları ayrıca Demokrat aday Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e kıyasla Trump'ı destekleyen bir seçim sonucuna işaret ediyor. Ancak seçmenleri etkileme para ve gücüne ve sahip olan ABD'nin en zengin isimleri, Ocak ayında Beyaz Saray'a kimin oturacağı konusunda anlaşıyor görünmüyor.

Forbes, 81 milyarderin Harris'i, 51 milyarderin ise Trump'ı desteklediğini bulurken ABD'nin en zengin 10 adamının dağılımı, bir bölünmeyi ve bazı durumlarda bir adayı finanse etme veya sadakatlerini açıklama konusundaki isteksizliği gösteriyor.

Elon Musk - Net serveti: 237 milyar dolar

Musk, bu seçim sezonunda Trump'ın açık sözlü bir destekçisi oldu. Kasım ayında Trump ve diğer Cumhuriyetçilerin kazanmasına yardımcı olmak için 70 milyon dolardan fazla harcadı ve ayrıca eski başkanla seçim kampanyasında birlikte saf tuttu.

Musk, Mayıs ayında başlattığı süper siyasi eylem komitesi 'America PAC’in ‘sadece sağduyulu ve merkezi değerleri hedeflediğini’ söylese de Trump üzerindeki etkisini şimdiden göstermeye başladı. Trump'tan isteyeceği ilk siyasi iyilik, Musk'ın liderliğini yapacağı bir Hükümet Verimliliği Komisyonu (Department of Government Efficiency) kurması olacak. Musk, eyalet düzenlemelerini tamamen ortadan kaldırarak otonom araçlar için ulusal bir onay süreci için baskı yapacak.

Jeff Bezos - Net serveti 208 milyar dolar

Amazon'un kurucusu, bir X gönderisinde, Trump'ın 13 Temmuz mitingindeki suikast girişiminden sonra ‘gerçek ateş altında muazzam bir zarafet ve cesaret’ gösterdiğini yazsa da, Bezos doğrudan her iki adaya da desteğini dile getirmiş değil.

Ancak Bezos, başkanlığı sırasında Trump ile çekişmiş ve Başkan Joe Biden'ın 2020'deki zaferini kutlamıştı. Ayrıca kampanya fonlama bilgileri sitesi OpenSecrets, Amazon'un Harris kampanyasına yaklaşık 1,5 milyon dolar toplam bağışla en büyük kurumsal bağışçılardan biri olduğunu gösteriyor.

Mark Zuckerberg - Net serveti 200 milyar dolar

Zuckerberg, Temmuz ayında Trump'ın suikast girişiminden o kadar etkilenmişti ki, yaptıkları bir telefon görüşmesine de gönderme yaparak eski başkanı destekledi.

Trump, Fox Business'a verdiği röportajda, “Bu gerçekten inanılmazdı, çok cesurcaydı. O gün yaptığım şey için bana saygı duyduğunu söyledi” dedi. Trump, Meta CEO'sunun kendisine bu seçimde bir Demokrat'ı desteklemeyeceğini söylediğini de ekledi.

Larry Ellison - Net serveti 183 milyar dolar

Ellison uzun süredir Cumhuriyetçi bir bağışçı konumunda. 2022'de, J.D. Vance'i seçmeden önce Trump için potansiyel bir başkan yardımcısı adayı olarak öne sürülen Güney Carolina Cumhuriyetçi Senatörü Tim Scott'ın kampanyasına 30 milyon dolardan fazla bağışta bulundu.

Oracle'ın kurucu ortağı Larry Ellison, Trump’ı kamuoyuna açık bir şekilde desteklemese de, ikisinin yakın bir ilişkisi olduğu biliniyor.

Bill Gates - Net serveti 161 milyar dolar

Bu hafta yayınlanan bir New York Times raporu, Microsoft kurucusunun başkanlık seçimlerinde Harris'i desteklediğini ortaya koydu. Gates'e yakın kaynaklar, Harris kampanyasını destekleyen ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluşa yaklaşık 50 milyon dolar bağışladığını bildirdi.

Gates, siyasetten uzak durmasıyla tanınıyor ve yaptığı bağışı doğrulamış değil ama reddetmiş de değiş. Gates, “Bu seçim farklı” diyor.

Larry Page - Net serveti 148 milyar dolar

Bazı büyük teknoloji yöneticileri Trump kampanyasına bağışta bulunmuş olsa da, eski Google CEO'su Trump'ı veya adaylardan hiçbirini desteklemedi.

Stanford Graduate School of Business'ta finans ve ekonomi profesörü olan ve Corporations and Society Initiative direktörü olan Anat Admati, Eylül ayında The Guardian’a, “Trump'ı destekleyen iş liderleri daha sonra pişman olabilir. Trump’ı finanse eden veya destekleyen iş liderleri, çalışanlardan, müşterilerden veya halktan gelen bir tepkiyle karşılaşabilir; bu yüzden büyük bir risk alıyorlar” demişti.

Steve Ballmer - Net serveti 147 milyar dolar

Eski Microsoft CEO'su, hükümet istatistiklerini genel halkın anlayabileceği bilgilere dönüştüren tarafsız bir siyasi web sitesi olan USAFacts'i başlatarak gerçeklere odaklanmayı tercih ediyor. Los Angeles Clippers’ın da sahibi olan Ballmer, bu seçimde kime oy vereceğiyle ilgili sorulardan kaçınıyor.

Ballmer’ın Scripps News’e, “Şimdi oy verecek miyim? Elbette, ben bir vatandaşım. Özel olarak gideceğim ve oy kullanacağım. Halkın net bir şekilde fikir sahibi olduğu konular var” şeklindeki açıklaması da hangi adayı desteklediği noktasında renk vermediğini doğruluyor.

Warren Buffett - Net serveti 145 milyar dolar

Efsanevi Berkshire Hathaway CEO'su bu seçim sezonunda kimseyi desteklemeyeceğini açıkça söyledi.

Bu hafta yayınlanan Berkshire Hathaway açıklamasına göre, “Sosyal medyanın artan kullanımı ışığında, Bay Buffett'ın yatırım ürünlerini desteklemesi ve siyasi adayları desteklemesi konusunda çok sayıda sahte iddia ortaya atıldı. Bay Buffett şu anda yatırım ürünlerini desteklemiyor ve gelecekte de desteklemeyecek veya siyasi adayları desteklemiyor ve desteklemeyecek."

Sergey Brin - Net serveti 139 milyar dolar

Google'ın kurucu ortağı ve eski Alphabet başkanı, başkan adayı olarak herhangi birini desteklediğine dair kamuoyuna bir açıklama yapmadı. Ancak OpenSecrets'a göre Brin, eski Başkan Barack Obama, Californians for Clean Alternative Energy ve DNC Services Corp. dahil olmak üzere geçmişte birçok Demokrat davayı destekledi.

Jensen Huang - Net serveti 122 milyar dolar

Huang herhangi bir adayı açıkça desteklemedi ancak her iki adayın vergi politikaları hakkında CNBC'ye yaptığı yorumda, “Vergi oranları ne olursa olsun, destekleyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Başkanlık seçimi mi 'podcast' seçimi mi?Başkanlık seçimi mi 'podcast' seçimi mi?

 

Başkanlık yarışında Harris az farkla öndeBaşkanlık yarışında Harris az farkla önde

 

IW'den olası IW'den olası "ikinci Trump dönemi" analizi

 

WSJ: Trump, başkanlık yarışında öndeWSJ: Trump, başkanlık yarışında önde

 

Harris, Trump'ı ikiye katladı: Adaylar ne kadar bağış topladı?Harris, Trump'ı ikiye katladı: Adaylar ne kadar bağış topladı?

 

Elon Musk Trump için kesenin ağzını açtıElon Musk Trump için kesenin ağzını açtı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/abdnin-en-zengin-10-ismi-hangi-baskan-adayini-istiyor/1824444