Yazdır

Yapay zekâ kalpten ölümleri azaltacak!

Tarih: 25 Ekim 2024 - 14:58

Araştırmacılar, yapay zekânın (YZ) kalp sağlığını korumada yeni bir çağ açabileceğini ve erken ölüm risklerini öngörmede önemli bir araç olarak kullanılabileceğini duyurdu.


Araştırmacılar, erken ölüm risklerini öngören yapay zeka modellerinin, kalp sorunları yaşayan hastalara fayda sağlayabileceğini belirtti.

Doktorların yüksek riskli kalp hastalarını belirlemelerine yardımcı olacak bir yapay zeka (AI / YZ) aracı, bir çalışmanın bir kişinin kalp taramasından sonraki yıllarda ölüm riskini doğru bir şekilde tahmin edebileceğini ortaya koymasının ardından yakında İngiltere'de deneme amaçlı kullanıma sunulacak.

Imperial College London liderliğindeki küresel araştırma ekibi, AI-ECG risk tahmini veya AIRE olarak bilinen AI modelini, kalbin odacıkları içindeki ve arasındaki elektrik sinyallerini kaydeden yaygın bir tıbbi test olan elektrokardiyogramlardan (EKG) elde edilen milyonlarca sonuç üzerinde eğitti. Bu yöntem, genellikle kalp krizi ve diğer düzensizlikleri teşhis etmek için kullanılıyor.

EKG Sonuçlarıyla Ölüm Riski Yüzde 78 Doğru Tahmin Ediliyor

Amaç, bir kişinin yüksek sağlık sorunları veya ölüm riski altında olduğu anlamına gelebilecek incelikli kalıpları belirlemekti.

Teste tabi tutulan model, EKG'yi takip eden 10 yıl içinde ölüm olasılığını tahmin etti ve bu tahmin yüzde 78 oranında doğru çıktı.

Imperial College London'da kardiyak elektrofizyoloji araştırmacısı olan ve proje üzerinde çalışan Dr. Fu Siong Ng yaptığı açıklamada, "Bunun NHS için ve küresel olarak büyük faydaları olabileceğine inanıyoruz" dedi.

Sistemin kalp krizi, kalp yetmezliği ve kalp ritmi sorunlarını da öngörebileceğini belirten araştırmacılar, sistemin önümüzdeki beş yıl içinde İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) genelinde yaygınlaştırılabileceğini belirtti.

Gerçek hastaların kullanıldığı denemelerin Londra'daki birkaç bölgede yapılması planlanıyor ve 2025 ortasına kadar başlaması bekleniyor.

Polikliniklerden ve hastane tıbbi servislerinden hastalar kullanılarak modelin faydaları değerlendirilecek.

Yapay zekanın kalp sağlığını iyileştirme potansiyeli

Yapay zeka destekli EKG'ler, kalp hastalıklarını teşhis etmek için halihazırda kullanılıyor ancak rutin tıbbi bakımın bir parçası değil ve henüz belirli bir hastanın risk seviyelerini belirlemek için kullanılmadı.

Çalışmayı finanse eden İngiliz Kalp Vakfı'nın baş bilimsel ve tıbbi sorumlusu Bryan Williams, "Bu, gelecekteki kalp ve sağlık sorunlarının yanı sıra ölüm riskinin değerlendirilmesine yardımcı olarak EKG'lerin kullanımını daha önce mümkün olanın ötesine taşıyabilir" dedi.

Sonuçlarını Lancet Digital Health dergisinde yayınlayan araştırmacılar, yapay zekanın yanıldığı tahminlerin, hastanın ek tedavi görmesi veya beklenmedik bir şekilde ölmesi gibi diğer bilinmeyen faktörlerden kaynaklanabileceğini ifade etti.

Ancak modelin yine de kalbin yapısında, hastalık veya ölüm için bir uyarı işareti olabilecek ancak doktorların gözden kaçırabileceği ince değişiklikleri tespit edebildiğini vurguladılar.

Imperial College London'da akademik bir klinisyen olan ve yeni araştırmayı yöneten Dr. Arunashis Sau, "Biz kardiyologlar EKG'lere baktığımızda, hastalığı teşhis etmemize yardımcı olması için onları 'normal' ve 'anormal' olarak sınıflandırarak deneyimlerimizi ve standart kılavuzları kullanırız" dedi.

Diyabet Gibi Diğer Hastalıklar İçin de Umut
 
Sau, "Bununla birlikte, yapay zeka modeli çok daha ince ayrıntıları tespit ediyor, böylece EKG'lerde bize normal görünen sorunları ve potansiyel olarak hastalık tam olarak gelişmeden çok önce 'tespit edebiliyor'" dedi.

Sau, modelin teşhis ve tedavideki gelecekteki rolünü belirlemek için hastanelerde ve diğer sağlık hizmeti ortamlarında daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu ancak diyabet gibi diğer hastalıklar da kalbi etkileme eğiliminde olduğu için diğer sağlık sorunları olan hastaların da muhtemelen fayda sağlayabileceğini söyledi.

Ng de aynı fikirde: "Bunun hastaların tedavi edilme şekli üzerinde olumlu bir etkisi olabilir ve nihayetinde hastaların uzun ömürlülüğünü ve yaşam kalitesini artırabilir." (eurownews)

SEC'ten yapay zeka adımıSEC'ten yapay zeka adımı

 

ilaç takibine yapay zeka desteği geliyorilaç takibine yapay zeka desteği geliyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yapay-zeka-kalpten-olumleri-azaltacak/1824416