Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, AB genelinde gençler ortalama 26 yaşında ailelerinden ayrılırken, bu yaş ülkeler arasında büyük farklılıklar gösteriyor.
İskandinavya'da Gençler Daha Bağımsız
İskandinav ülkelerinde gençler daha erken yaşta bağımsız bir yaşama geçiyor. Finlandiya, İsveç ve Danimarka’da gençlerin ortalama evden ayrılma yaşı 21. Ancak Hırvatistan, Yunanistan, Slovakya ve Bulgaristan gibi ülkelerde gençler genellikle 30 yaşını geçmeden ebeveynlerinden ayrılmıyor.
(Grafik, 20-29 yaş arası gençlerin aileleriyle birlikte yaşama oranlarını ülkeler arasında karşılaştırıyor.)
Güney Avrupa’da Aileyle Yaşama Oranı Yüksek
Güney Avrupa’da aileyle yaşayan gençlerin oranları dikkat çekici düzeyde. Örneğin, İtalya’da 20-29 yaş arası gençlerin %80’i hâlâ aileleriyle yaşıyor. Yunanistan’da bu oran %78, İspanya’da %77, Portekiz’de ise %76 olarak görülüyor. Bu oranlar, İngiltere ve ABD gibi ülkelerde daha düşük; İngiltere’de %43, ABD’de ise %39 civarında.
NEET Oranları En Yüksek Romanya ve İtalya’da
Romanya ve İtalya, "NEET" (ne eğitimde ne işte olan 15-29 yaş arası gençler) oranlarının en yüksek olduğu AB ülkeleri arasında. Bu veriler, gençlerin ekonomik sebepler ve iş fırsatlarının azlığı gibi nedenlerle bağımsız yaşam kurmakta zorlandığını gösteriyor. (euronews)
Kuzey Kore'de savaş hazırlığı: 1 milyonu aşkın genç orduya katıldı
Gençlere büyük tuzak kuruluyor: Sosyal medyaya 'çete'ler çöktü!