Yazdır

2 milyon kişiyi öldüren hastalık geri geliyor!

Tarih: 25 Ekim 2024 - 11:27

Bilim insanları, yüzyıllar önce en az 2 milyon denizcinin hayatına mal olan iskorbüt hastalığının yeniden yaygınlaşabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.


C vitamini yetersizliğinden kaynaklanan iskorbüt hastalığı, yeniden salgına dönüşmek üzere... Halk arasında ’denizci hastalığı’ olarak biliniyor. BMJ Case Reports adlı hakemli dergide yayımlanan araştırmayı yürüten ekip, 51 yaşındaki Avustralyalı bir erkeğin vakasını inceledi.

Bacaklarında ağrılı bir döküntü şikayetiyle doktora giden hastaya yapılan testler ilk aşamada sonuç vermedi. Damarlarının neden bu kadar iltihaplandığını anlamak için bir dizi testten geçirilen hastanın döküntüleri vücuduna yayılmaya başladı.

Anemi belirtileri gösteren kişinin idrarında da kan saptandı ancak otoimmün hastalık, kan hastalığı veya iç kanamaya dair bir bulgu edinilemedi.

Nihayetinde hastaya beslenme biçimini soran doktorlar iskorbüt teşhisi koydu.

Ekonomik zorluklar yaşadığını söyleyen 51 yaşındaki adam, bazı öğünleri atladığını ve çok az meyve-sebze tükettiğini anlattı. Testler, C vitamininin yanı sıra kritik önemdeki diğer temel besin maddelerinin de epey düşük seviyede olduğunu ortaya çıkardı.

Günlük C ve D3 vitaminleri, folik asit ve multivitamin takviyelerinin ardından hasta sağlığına kavuştu.

Ancak makalenin yazarları, hastalık hâlâ nadir görülse de yakından takip edilmesi gerektiğini söylüyor.

Bu arada, Temmuz'da yayımlanan başka bir çalışmada, ABD'deki çocuklarda iskorbüt görülme oranının 2016-2020 döneminde üç katına çıktığı kaydedilmişti. Uzmanlar henüz ciddi bir endişeye gerek olmasa da hayat pahalılığına bağlı olarak iskorbütün modern toplumlarda yaygınlaşmasının yakından takip edilmesini öneriyor.

Acil Tıp uzmanından grip salgınına karşı maske uyarısı!Acil Tıp uzmanından grip salgınına karşı maske uyarısı!

 

Sudan'daki kolera salgınında ölü sayısı 699'a çıktıSudan'daki kolera salgınında ölü sayısı 699'a çıktı

 

Avrupa'da Avrupa'da "ithal vaka" korkusu: Salgın çok daha büyük olabilir!

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/2-milyon-kisiyi-olduren-hastalik-geri-geliyor/1824372