Yazdır

Prof. Dr. Çapar: Su artık sudan ucuz değil, her damlası kıymetli!

Tarih: 21 Ekim 2024 - 15:56

Türkiye'nin su kaynakları konusunda ciddi bir stres yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Gökşen Çapar, 2100 yılına kadar özellikle üç bölgede su kıtlığının yaşanabileceğine dikkat çekti.


Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gökşen Çapar, Türkiye’nin yıllık su potansiyelinin iklim değişikliğinin etkisiyle giderek azaldığını vurguladı. Türkiye’nin şu anda yıllık 112 milyar metreküp su potansiyeline sahip olduğunu belirten Çapar, bu rakamın önümüzdeki yıllarda 80 milyar metreküpe kadar düşebileceğini söyledi. Nüfus artışı, sanayileşme ve kentleşme ile birlikte su talebinin arttığı bir dönemde, iklim krizi nedeniyle su kaynaklarının daha da belirsiz hale geldiğini kaydetti.

TARIMDA SU KULLANIMI ÖNE ÇIKIYOR

Türkiye’nin su kaynaklarının yüzde 77’sinin tarımda kullanıldığını ifade eden Çapar, "Gıda üretiminde büyük oranda suya ihtiyaç duyuyoruz. Bu, dünya ortalamasıyla uyumlu olsa da, nüfus arttıkça ve iklim değişikliği kötüleştikçe zor bir sürece giriyoruz. Su kaynaklarımızı daha verimli kullanmak zorundayız" dedi.

"SU TİCARETİ ARTIK KRİTİK BİR BAŞLIK OLACAK"

Çapar, yürütücüsü olduğu Avrupa Birliği destekli projede Türkiye’nin su kaynakları açısından dengeli bir pozisyonda olduğunu belirtti. Türkiye’nin ihracatında önemli yer tutan fındık, incir, üzüm ve kayısı gibi ürünlerin su ihtiyacı açısından incelendiğini söyleyen Çapar, bu ürünlerin hem ekonomik getirisi yüksek hem de su tüketimi açısından dikkat çeken ürünler olduğunu ifade etti. "Su ticareti önümüzdeki yıllarda daha da önemli hale gelecek. Su kaynakları kıt olan ülkeler bu dengeyi ihracat yoluyla sağlamaya çalışıyor" dedi.

"BİR DAMLA BİLE ZİYAN ETMEMELİYİZ"

Su kaynaklarının kıtlığına dikkat çeken Prof. Dr. Çapar, su verimliliğini artırmanın büyük bir öncelik olduğunu vurguladı. "Gerçekten ziyan edecek bir damla bile suyumuz yok. Ülkemizde bu konuda güzel gelişmeler var, ancak daha hızlı ilerlememiz gerekiyor" diyerek, suyun hayati önemine dikkat çekti.

Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yürütülen projeler kapsamında, Türkiye’nin 25 ilinde su ve atık su yönetimi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Topraklar susuzluktan çatlamıştı: İstanbul barajlarında son durum!Topraklar susuzluktan çatlamıştı: İstanbul barajlarında son durum!

 

Brezilya'da son 70 yılın en ciddi kuraklığı!Brezilya'da son 70 yılın en ciddi kuraklığı!

 

Kuraklık Yunan köyünü yeniden ortaya çıkardı!Kuraklık Yunan köyünü yeniden ortaya çıkardı!

 

Ada çayında kuraklık alarmı: Verim yüzde 60 düştü!Ada çayında kuraklık alarmı: Verim yüzde 60 düştü!

 

Kuraklığın ardından Eğirdir Gölü'nü sinekler istila etti!Kuraklığın ardından Eğirdir Gölü'nü sinekler istila etti!

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/prof-dr-capar-su-artik-sudan-ucuz-degil-her-damlasi-kiymetli/1823431