Yazdır

Avustralyalı senatörden Kral Charles’a sert tepki: Burası senin toprağın değil!

Tarih: 21 Ekim 2024 - 13:44

Avustralya'yı ziyaret eden İngiltere Kralı III. Charles, parlamentodaki konuşması sırasında Aborjin kökenli Senatör Lidia Thorpe’un protestosuyla karşılaştı. Thorpe, "Burası senin toprağın değil. Benim kralım değilsin!" diyerek tepkisini gösterdi.


Kral Charles, resmi temaslarının ikinci gününde Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve muhalefet lideri Peter Dutton tarafından karşılandı. Albanese, parlamentodaki konuşmasında Kral’ı ilk kez hükümdar olarak ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Kral Charles ise Avustralya'daki geçmişi, öğrencilik yılları ve yerli halkın sorunlarına değindi.

Ancak Kral konuşmasını tamamladıktan hemen sonra, Senatör Lidia Thorpe kürsüye doğru ilerleyerek sert ifadelerle tepki gösterdi. Thorpe, "Burası senin toprağın değil. Benim kralım değilsin. Bizim kralımız değilsin" diye bağırarak İngiliz Kraliyetini eleştirdi.

Thorpe, ayrıca "Halkımıza karşı soykırım işlediniz. Topraklarımızı çaldınız. Bu ülkede bir antlaşma istiyoruz!" ifadelerini kullanarak, yerli halkın haklarının geri verilmesini talep etti.

Thorpe’un bu çıkışı, güvenlik görevlileri tarafından parlamentodan çıkarılmasıyla son buldu.

AVUSTRALYA'DAKİ YERLİ HALK MÜCADELESİ VE KRAL CHARLES ZİYARETİ

Avustralya, 2017'de yerli liderler tarafından hazırlanan "Uluru Bildirisi" ile yerli halkların haklarının tanınmasını talep etmişti. Ancak, 2023’te yapılan "Mecliste Yerli Sesi" referandumunda, halkın yüzde 60,5’inin “hayır” oyu vermesiyle, Torres Strait Islanders ve Aborjin halkının parlamentoda temsil edilmesi reddedilmişti.

Thorpe’un tepkisi, yerli halkın hakları ve İngiliz Kraliyeti’nin sömürgecilik geçmişiyle ilgili süregelen tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

Cenaze hazırlıkları başladı: Kral Charles çok hasta!Cenaze hazırlıkları başladı: Kral Charles çok hasta!

 

50 sterlinlik Kral Charles banknotu 26 bin sterline satıldı50 sterlinlik Kral Charles banknotu 26 bin sterline satıldı

 

Kral III. Charles'ın doğum günü kutlaması: Prenses Kate aylar sonra halkın karşısındaKral III. Charles'ın doğum günü kutlaması: Prenses Kate aylar sonra halkın karşısında

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/avustralyali-senatorden-kral-charlesa-sert-tepki-burasi-senin-topragin-degil/1823401