Yazdır

Sabahları baş ağrısıyla uyananlar dikkat! Beyin cerrahı uyardı

Tarih: 21 Ekim 2024 - 10:23

Kötü alışkanlıklar beynimizi tehdit altına alıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, beyin sağlığının formülünü açıkladı.

Beynimizin; fiziksel varlığımız, zihinsel aktivitelerimiz ve toplumsal etkileşimlerimizi şekillendiren bir merkez olduğunu vurgulayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, sağlıklı bir beyin için yaşam tarzında yapılacak değişikliklerin hayati bir öneme sahip olduğunu ifade ediyor.

PARMAK İZİ GİBİ KİŞİYE ÖZEL

Beynin yapısal özelliklerinin her bireyde farklı olduğuna dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, "Bu nedenle beyin kişiye özgü bir organ olarak tanımlanabilir. Parmak izi nasıl kişiye has ise, beyin de aynı şekilde kişiye özgüdür. Günümüzde yapay zeka ile beynin benzerini yaratmaya çalışılıyor. Ancak, beynin tam bir benzeri asla yoktur; her kişinin beyni eşsiz bir hazine gibidir." dedi.

ŞİKAYETLER İHMALE GELMEZ

Beyin hastalıklarının belli başlı belirtileri arasında en önemlisinin sabah baş ağrısı ile uyanmak olduğunun altını çizen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı "Baş ağrısına ek olarak, bulantı, kusma, görme bozukluğu, çift görme, vücudun bir tarafında güçsüzlük, his kusuru, denge bozukluğu, yutma zorluğu gibi şikâyetler de varsa dikkat edilmelidir"

STRES VE SİGARA VARSA DİKKAT!

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, risk faktörlerini ise şöyle sıraladı: "Bunlar; tansiyon, şeker, kolesterol, sigara, stres, kilodur. Bu durumlar, en çok kalp damarlarını ve beyin damarlarını bozuyor. Beyin kanamaları, damar tıkanmaları, Alzheimer, demans ve Parkinson gibi hastalıklar oluşuyor. Bunlar dışında; hava kirliği, gürültülü şehir hayatı, yüksek sese maruz kalma, telefon, bilgisayar ve elektromanyetik alanlar da beyin hastalıklarını oluşturur."

İYİ UYKU ÇOK ÖNEMLİ

İyi uykunun, vücudun genel sağlığı için de kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, şu tavsiyelerde bulundu:

"İyi uyumayan bir insanın bağışıklığı düşer. Minimum 6-7 saat iyi uyku için idealdir. İyi uyku, beyin sağlığı için büyük önem taşımaktadır. İyi ve sağlıklı uyku alamayan bireyin beyni kendini temizleyemez ve olumsuz etkilerle birlikte beyin için büyük riskler ortaya çıkar. İyi ve derin uyuduğunuzda beyin gereksiz bulduğu bilgileri temizler, gün boyunca biriken toksinleri atar ve yeni bir yer açılır."

BULMACA ÇÖZMEK Mİ SOSYALLEŞMEK Mİ?

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, beyin sağlığı için şu önerilerde bulundu:
SOSYAL OLUN: Sosyal ilişkiler kurmak, beyin aktivitesini artırır. Beyin sağlığı için bulmaca çözmek faydalı mı gibi birçok soru ile karşı karşıya kalırız. Faydalıdır, ancak sosyalleşerek çözmek daha faydalı olur. Paylaşımda bulunmak, bir arada olmak, iletişim halinde olmak, sevdiklerinizle vakit geçirmek beyin sağlığı için önemlidir.

TENCERE YEMEKLERİ YİYİN: Anadolu usulü sebze ağırlıklı ve protein destekli tencere yemeklerini tercih edin.

AKDENİZ TİPİ BESLENİN: Beyin sağlığı için özellikle Akdeniz usulü beslenme; sebze, balık ve deniz ürünleri ağırlıklı, kırmızı etin az olduğu, kızartma tarzı yiyeceklerin neredeyse hiç bulunmadığı ve raf ömrü uzun ürünlerin tüketilmediği bir beslenme şekli olarak önerilmektedir.

YUMURTA TÜKETİN: Haftada birkaç kez tüketilecek yumurta da sağlıklı bir beden ve beyin için önemlidir.

EV YOĞURDU YAPIN: Evde yapılan yoğurt gibi koruyucu içeriği az, kaliteli süt ürünleri tercih edilmelidir. Süt ürünleri arasında özellikle ayran ve yoğurt ön plandadır.

TERE YİYİN: Yeşil yapraklı sebzeler de oldukça değerlidir. Tere beyin sağlığı için önemlidir.

Kahveye bir kaşık ekleyin: Beyin sağlığının güvencesi!Kahveye bir kaşık ekleyin: Beyin sağlığının güvencesi!

 

Beyin sağlığını korumak için 5 altın kural!Beyin sağlığını korumak için 5 altın kural!

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sabahlari-bas-agrisiyla-uyananlar-dikkat-beyin-cerrahi-uyardi/1823351