Yazdır

Fitch'den Türk bankalarının performans raporu

Tarih: 21 Ekim 2024 - 08:15

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 13 Türk bankasına ilişkin yeni bir değerlendirme yayımladı. Raporda, yüksek TL mevduat faizleri ve kredi büyümesine getirilen sınırlamaların fonlama maliyetleri ve hacimler üzerinde baskı yarattığına dikkat çekildi.

Fitch Ratings'in son üç aylık Türk bankaları veri raporuna göre, düzenlemeler ve yüksek faiz oranları yoluyla para politikasının sıkılaştırılması, 2Ç24'te Türk bankalarının marjlarını sıkıştırmaya devam etti ve iyileşen faaliyet ortamı koşullarına rağmen performansı zayıflattı.

Fitch, yüksek TL mevduat faizleri ve kredi büyümesine getirilen aylık sınırlamaların hem fonlama maliyetleri hem de hacimler üzerinde baskı yarattığını, takipteki kredi (TGA) girişlerinin teminatsız bireysel krediler kaynaklı olarak ılımlı bir artış gösterdiğini belirtti.

Datawach raporu kapsamında 13 bankayı takip ettiklerini belirten Fitch, "Kapsam dahilindeki bankaların faaliyet karı/ortalama risk ağırlıklı varlıklar oranı, marj baskısının yanı sıra faaliyet giderleri üzerindeki enflasyon kaynaklı baskı, zayıf iş hacimleri ve yüksek faiz oranları nedeniyle 2Ç24'te %2,9'a gerilemiştir. Net ücret ve komisyonlar, daha düşük hacimleri yansıtarak daha yavaş büyürken, swap maliyetlerinden kaynaklanan alım satım zararları ve azalan müşteri işlemleri, kapsam dahilindeki bankaların toplam gelirlerinin %18 gibi yüksek bir kısmını aşındırmıştır" dedi.

Fitch: Devlet müdahalesi riski azaldı, Türk bankalarının notu yükseldiFitch: Devlet müdahalesi riski azaldı, Türk bankalarının notu yükseldi

 

JP Morgan: Türk bankaları için zorlu çeyrekJP Morgan: Türk bankaları için zorlu çeyrek

 

Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 23.5 trilyon lira olduBankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 23.5 trilyon lira oldu

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/fitchden-turk-bankalarinin-performans-raporu/1823312