Yazdır

İngilizler dolandırıcılara 6 ayda 570 milyon sterlin kaptırdı

Tarih: 18 Ekim 2024 - 17:04

Sektör kuruluşu UK Finance verilerine göre yılın ilk yarısında İngiltere’de 570 milyon sterlinlik kart dolandırıcılığı gerçekleşti. Sosyal medya şirketleri eleştiri oklarını üzerine çekiyor

FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de bankalar sosyal medya şirketlerine halkı dolandırıcılıktan korumak için çok daha fazlasını yapmaları gerektiği konusunda uyardı. Zira son göstergeler dolandırıcılık kaynaklı kayıpların büyük oranda internet platformları aracılığıyla yönlendirildiğine işaret ediyor.

Financial Times’ın haberine göre bir sektör kuruluşu olan UK Finance, İngiltere’deki son dolandırıcılık araştırmasının verilerini yayınladı. Buna göre dolandırıcılar yılın il yarısında hem yetkisiz hem de yetkili işlemlerle kart ödeme yoluyla 571 milyon sterlin çaldı.

2023'ün ilk yarısına göre bu oran, yetkilendirilmiş para transferi (APP) dolandırıcılığındaki düşüşle birlikte yüzde 1,5 azaldı.

Ancak, sektör kuruluşu APP dolandırıcılıklarının %72'sinin sosyal medya sitelerinden gerçekleştirildiğini vurguladı. UK Finance, sosyal medya kullanıcılarının kandırılarak ödeme yapmaya ikna edildiğine dikkat çekti. APP dolandırıcılıklarının %16'sı ise telekomünikasyon ağlarından kaynaklanıyor.

 UK Finance, "Dolandırıcılar yalnızca yatırım, romantizm veya satın alma dolandırıcılığı yoluyla para transferini gerçekleştirmek için bu platformlardan yararlanmakla kalmıyorlar. Aynı zamanda insanları kişisel bilgileri ve şifreleri teslim etmeleri için kandırmak için dolandırıcılık amaçlı telefon görüşmelerini, kısa mesajları ve e-postaları da kullanıyor" dedi.

Sektör kuruluşundan yapılan açıklamada, “Sosyal medya, teknoloji ve telekomünikasyon sektörlerinin toplumu dolandırıcılıktan korumak için bizimle ortaklaşa olarak çok daha fazlasını yapmasına ihtiyacımız var” denildi.

UK Finance raporu İngiltere’nin ödeme sistemleri düzenleme kuruluşu PSR’in benzeri yöndeki uyarılarıyla aynı haftada geldi. FT haberine göre PSR’dan yapılan açıklamada sosyal medya gruplarının sitelerindeki mali dolandırıcılıklara karşı daha fazla savaşması gerektiği belirtildi.

Raporda bu yılın ilk yarısında APP dolandırıcılığından kaynaklanan kayıpların yıllık %11 düşüşler 214 milyon sterline gerilediği ve toplam APP dolandırıcılığı vaka sayısının %16 düşüşle 97 bine gerilediği belirtildi. Bununla birlikte, aynı veriler, hesap sahibinin bir ödemeye izin vermediği yetkisiz kart ödeme dolandırıcılığı vakalarının arttığını da gösterdi.

Yılın ilk altı ayında, ödeme kartları, uzaktan bankacılık ve çekleri kapsayan yetkisiz kart ödemelerinden kaynaklanan zararlar, yıllık %5 artışla toplam 358 milyon sterlin oldu. Aynı dönemde vaka sayısı %19 artarak 1,5 milyonun biraz üzerine çıktı.

UK Finance’den rapora yönelik yapılan açıklamada dolandırıcıların kullandıkları tehlikeli yöntemlere dikkat çekildi. Buna göre suçlular internet üzerinden sahte kart işlemlerini doğrulayabilmeleri için müşterileri tek seferlik şifrelerini ifşa etmeleri konusunda kandırıyor. Dolandırıcılar "giderek daha karmaşık sosyal mühendislik" tekniklerini kullanıyor.

Raporda, "Suçlular, internetten alışveriş yapanların sosyal medyada indirimli ürünleri arama eğiliminin artmasından da yararlanıyor" denildi.

“Bir müşteri sahte bir sosyal medya profilinde reklamı yapılan ürünü satın almaya gittiğinde, dolandırıcı ürünü meşru bir kaynaktan satın almak için çalıntı kart bilgilerini kullanır ve ardından ödemeyi müşteriden alır.”

UK Finance'e göre, aynı dönemde bankalar 711 milyon sterlinlik yetkisiz dolandırıcılık ödemesini durdurdu.

Yazılım şirketi Feedzai’nin Bankacılık Dolandırıcılığı, Kimlik ve Pazar Stratejisi Direktörü Dan Holmes, "Dolandırıcılık kategorilerinde, özellikle APP dolandırıcılığı alanında düşüşler görmek sevindirici. Bu büyük ölçüde bankaların güçlü yatırımları, sektörün işbirliği ve eğitim programları sayesinde gerçekleşti" dedi.

Ancak Holmes yetkisiz işlem dolandırıcılıklarındaki artışın dolandırıcılıklara karşı kayıtsız kalamayacaklarını hatırlattığını da sözlerine ekledi.

Yapay zeka ile 4 milyar dolarlık dolandırıcılığa darbeYapay zeka ile 4 milyar dolarlık dolandırıcılığa darbe

 

Dolandırıcıların yeni taktiği: Sahte vergi borcu mesajları!Dolandırıcıların yeni taktiği: Sahte vergi borcu mesajları!

 

Kripto para dolandırıcılığı operasyonunda 20 tutuklamaKripto para dolandırıcılığı operasyonunda 20 tutuklama

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ingilizler-dolandiricilara-6-ayda-570-milyon-sterlin-kaptirdi/1822984